Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Allt vi vet om The Handmaid's Tale säsong 3 (och recap av säsong 2)

13 maj, 2019 
AvSofia Börjesson
Den sjätte juni 2019 är det äntligen premiär för säsong tre av The Handmaid's Tale. Här är allt vi vet om den kommande säsongen – och en snabb recap av den förra!
Annons

Säsong två av den prisbelönta serien The Handmaid’s Tale avslutades, frustrerande nog, med June stående i regnet efter att ha valt att inte låta sig fritas från Gilead. Frustrerande – eftersom en stor del av säsongen ändå cirkulerade kring diverse flyktförsök.

I säsong tre kommer vi istället att få följa June i sin kamp om att störta Gilead inifrån, och hon verkar åtminstone lyckas skaffa sig en rad mäktiga allierade om man får tro trailern. Mer om det längre ner!

Snabb recap av The Handmaid’s Tale säsong 2

Nick gifter sig (utan större entusiasm) med en ung och idealistisk flicka som trots sin lojalitet till Gilead lämnar honom för sitt livs kärlek – och döms till döden.

June är gravid och får mentala demoner. Hon tappar bort sig själv och blir suicidal, men i sista sekund får hon kämparglöden tillbaka och hon lovar sitt ofödda barn att hen inte ska behöva växa upp i Gilead.

Emily knivhugger tant Lydia och knuffar ner henne för trappen. När anförare Lawrence upptäcker det hela sätter han Emily i en bil och kör henne, otippat nog, i säkerhet.

Emily i The Handmaids Tale.
Emily i The Handmaid’s Tale säsong två. Foto: HBO

June föder sitt andra barn, som först döps till Holly och sedan Nicole, ensam på ett golv efter att ha lyckats fly paret Waterford. Hon återvänder dock till sitt fångenskap för att rädda livet på dottern. Med hushållerskornas hjälp lyckas June fly igen – och Serena låter henne också göra det den här gången.

Annons

I säsongsavslutning överlämnar June dottern till Emily som flyr tillsammans med barnet medan June stannar kvar – hon ska nämligen rädda sin förstfödda, Hannah.

Det vet vi om The Handmaid’s Tale säsong 3

1. Premiärdatum

Den sjätte juni har säsong tre av The Handmaid’s Tale premiär på HBO Nordic, och då släpps hela tre avsnitt samma dag. Därefter släpps ett nytt avsnitt varje torsdag. Säsongen kommer att bestå av totalt 13 avsnitt.

2. Första teasern

Första teaser-trailern släpptes under Super Bowl och hintar om en hämndlysten June som inte kommer att ge upp i första taget.

3. Officiella trailern

I början av maj släpptes den officiella trailern till säsong tre. I den får vi höra June smida planer om att rekrytera allierade, och hon ses även samtala med anförare Lawrence (som ju räddade Emily i säsong två).

Annons

4. Tant Lydia lever

I den senaste trailern får vi även se tant Lydia med en käpp. Henne tar man tydligen inte kål på i första taget!

5. June får mäktiga vänner

Enligt producenten Bruce Miller kommer Lawrence att få en än mer betydande roll i den tredje säsongen. Och Serena Joy, som lät June fly i säsong två, verkar bli allt mer samarbetsvillig. Om detta stämmer har June ett gäng riktigt högt uppsatta allierade i ryggen när hon ska störta Gilead en gång för alla. För det är väl det som händer nu?

6. June blir Martha?

June i The Handmaids Tale säsong 3.
Betyder den gröna klädseln att June återvänder som Martha i säsong tre? Foto: HBO

I trailern får vi även se June i ljusgröna kläder, samma färg som hushållerskorna (Marthas) bär. Betyder det att hon återvänder som Martha nu, eller är hon bara undercover?

7. Följer bokens handling

Enligt Bruce Miller håller sig handlingen i serien till Margaret Atwoods bok, trots att flera röster har höjts kring motsatsen. Han menar att vissa händelser passerar väldigt snabbt i boken och att man i serien har valt att gör dem mer utdragna och utförliga, men att man ändå följer boken.

Annons

8. Atwood är fortsatt involverad

Margaret Atwood får se klipp i förväg och har möjlighet att komma med feedback och kritik. Enligt produktionsteamet är Atwood mer benägen att gå utanför bokens handling än seriemakarna. ”Hon gillar att utforska nya versioner”, förklarade producenten Bruce Miller under en presskonferens.

9. Verklighetsförankrad handling

I en intervju med Cosmopolitan berättade författaren Yahlin Chang att man under samtalen och planeringen kring säsong tre förskräcktes av familjeseparationerna som Trumps gränspolitik lett till. Där har nämligen migrantbarn skilts från sina föräldrar som olagligen tagit sig in i USA. Chang sa då följande under intervjun:

”Vi önskar att det vi samtalat om var uppdiktat och inte på riktigt… Det är en mycket obehaglig timing.”

10. Serien kan få hela tio säsonger

Bruce Miller verkar känna att det knappt finns något slut på The Handmaid’s Tale. Han har tidigare sagt att han föreställer sig att serien skulle kunna få så många som tio säsonger totalt.

”Jag ser en värld bortom den nuvarande. Jag skulle vilja se ett avsnitt om Nürnberg-rättegången efter Gileads fall.”

Det kan dessutom förändras ännu mer eftersom Atwood just nu håller på med en uppföljare till den klassiska boken från 1980-talet.

Läs mer:

Annons