mette marit

Som flera andra har det norska kungahuset valt allt ställa in eller skjuta upp alla officiella evenemang och besök på grund av coronaviruset.

– Vårt land befinner sig i en allvarlig situation som drabbar både enskilda individer och samhället i stort. Det är avgörande att vi alla deltar i den nationella samlingen för att undgå att utsätta oss själva eller andra för smitta, sa kungahuset i ett uttalande.

Allvarliga läget för Mette-Marit

För ett drygt år sedan avslöjades det att Norges kronprinsessa Mette-Marit drabbats av den kroniska sjukdomen lungfibros. Den kan orsaka hosta, andfåddhet, trötthet, återkommande lunginfektioner och viktminskning.

– Jag blir mycket mer sliten än förut. Så jag måste ta hand om mig mer än tidigare, sa kronprinsessan då till NRK. Hon har under året ställt in en del uppdrag på grund av sjukdomen, och arbetar inte längre som förr. Till NRK fortsatte hon berätta om sin syn på sjukdomen:

– Efter att jag blev sjuk så har jag blivit mer avslappnad kring det. Jag ser inte längre på döden som något stort och mörkt.

Eftersom att Mette-Marit lider av den kroniska lungsjukdomen tillhör hon en riskgrupp.

– Hon gör som alla oss andra. Hon försöker följa råden från Folkhälsoinstitutet, har kronprins Haakon sagt tidigare i veckan, skriver Svensk dam.

Folkets oro

Men trots det är det många som är oroliga för kronprinsessan.

– Kronprinsfamiljen är extra noga med sin hygien och försöker begränsa all onödig kontakt. Mette-Marit och Haakon tar coronaviruset på största allvar. Mette-Marit har kämpat med lungproblem och det sista som behövs är en coronainfektion, säger kungaexperten Anders Johan Stavseng på norska Se og Hör.

Mette-Marit är inte ensam om att tillhöra en riskgrupp i kungafamiljen. Även kung Harald befinner sig i en riskgrupp, det på grund av hans höga ålder.

Text: Saga Pettersson, Foto: TT

LÄS MER: 

Otäcka beskedet om Mette-Marits sjukdom: ”Väldigt bekymrade”

Så vet du om du har coronavirus – eller vanlig influensa

Agnes Wold avlivar myter om corona

Utvald läsning

Femina