Amadeus Sögaards oro över syster Zoe
Carola regerar på sin stilresa - genom tiderna
2:17

Efter reklamen: Carola regerar på sin stilresa - genom tiderna

(2:17)

Slå på ljud

Schlagerdrottningen Carola Häggkvist, 55, har två barn: sonen Amadeus Sögaard, 24, och dottern Zoe Häggkvist, 13.

Dottern Zoe kom till Sverige som treåring 2012, och den fotbollsspelande sonen Amadeus blev därmed storebror som 13-åring. Trots den stora ålderskillnaden, och att de har olika pappor har syskonen en fin och nära relation.

Zoe Häggkvists roliga hyllning till pappa Jimmy Källqvist

carola med barnen amadeus och zoe

Carola Häggkvist med sonen Amadeus och dotter Zoe under premiären av Allsång på Skansen 2013.

Amadeus stora oro för lillasyster Zoe

Men för en tid sedan gick storebror Amadeus ut med ett meddelande till sin syster på sina sociala medier. Texten visar på Amadeus oro för den rasism som lillasyster både blir – och kommer att bli utsatt för eftersom hon har en annan bakgrund.

carola med dottern zoe iklädd fräck mössa.

Carola Häggkvist adopterade dottern Zoe 2012, innan bodde den då treåriga Zoe på Door of hope, ett barnhem för bortlämnade barn i Johannesburg i Sydafrika.
Här på gala på Cirkus i Stockholm 2013.

”Det gör ont i mitt hjärta varje gång jag tänker på att min lillasyster kommer att utsättas för saker som jag aldrig kommer utsättas för. Känslor jag aldrig kommer att känna. Upplevelser jag aldrig kommer att uppleva. Situationer av utanförskap där hon blir illa behandlad, och jag kommer inte kunna ge henne ett svar på hur man bemöter det”, berättade han på sina sociala medier i fjol.

”Allt för att vi inte har likadan hudfärg”

Amadeus Sögaard fortsätter sitt gripande inlägg samtidigt som han gör klart att Zoe kommer utsättas för saker som han själv aldrig kommer behöva utsättas för. Och allt detta kommer Zoe behöva möta bara för hennes utseende, vilket smärtar i storebrors hjärta.

”Allt för att vi inte har likadan hudfärg. Allt för att människor kommer se annorlunda på henne. Allt för att rasismen finns överallt.”

”Till alla mina bröder och systrar som blivit utsatta för rasism och har tips på hur resten av oss kan tänka tankarna, lyfta frågorna och föra samtalen som bidrar till ett jämställt samhälle utan rasism”, skriver han och ber människor att bidra till diskussionen under inlägget.

Zoe Häggkvist lånar sin mammas kläder – hyllas av Carola

Mest läst