Ana Diaz, 43, slog igenom som artist när hon var 38. Efter att ha skrivit låtar till andra stora artister som Britney Spears och Zara Larsson, bestämde hon sig för att själv debutera som artist 2015 när hon släppte låten Fyll upp mitt glas nu. I dag har hon släppt ett album och två EPs, och har fått nomineringar i kategorier under både Grammis och P3-Guld.

Nu är hon en av artisterna i årets säsong av Så mycket bättre på TV4, och redan i det första avsnittet får vi ta del av Ana på det personliga planet.

Skrev låten efter uppbrottet från pojkvännen

I programmet berättar hon om sin låt 100, som finns med på hennes album som släpptes tidigare i år. Men den kom först ut som en singel 2019. Den handlar om hennes senaste uppbrott, om alla känslor som kändes då – över allt som skulle bli men inte blev.

– Jag upplevde att allt rämnade när jag valde att vi ska göra ett avslut. Då var det som att alla tidslinjer, alla möjliga utfall, alla drömmar, allt bara försvann med det här, säger hon om 100 i Så mycket bättre.

Men att låten ens skulle släppas var först inte självklart. För Ana kändes den för personlig, men efter att personen som låten handlar om sa att hon fick släppa den, så blev det så.

– När jag hade spelat in då så tänkte jag att det här kan jag inte släppa, det är för privat. Den var ju till honom liksom, och så gick jag och spelade upp den för honom, då stod vi och grät i ett parkeringshus. Ganska deppigt alltså. Sen sa han att jag absolut fick släppa den.

Sanningen bakom starka framträdandet på Allsång på Skansen

Ana Diaz uppträdde med 100Allsång på Skansen förra året, ett framträdande som flera av artisterna minns på grund av att det var så starkt. Och det var inte bara för att låten i sig är så personlig och betydelsefull för Ana – personen som den handlar om fanns även med i publiken.

– När jag skulle säga ’för att jag vill det, ska jag alltid älska dig’, så möttes våra blickar. Han som den är om. Då vart det såhär ’nu orkar inte jag’, säger Ana Diaz om framträdandet i SVT.

Så mycket bättre sänds på TV4 och TV4 play på lördagar 20.00.

LÄS MER:

Allt om Loreen – en av artisterna i Så mycket bättre 2020

Därför avslöjar inte Laleh vem som kommer spela henne – i nya filmen om sitt liv

Kenneth Gysing: Böcker är bättre än Tinder

Utvald läsning

Femina