Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ändring i sista stund – Golden Globe goes vegan för klimatets skull!

03 jan, 2020 
AvRebecca Wictor
Det är inte lätt att vara kock i Hollywood. I sista stund ändrades menyn för Golden Globe-galan och den tilltänkta fisken ströks. På söndag serveras en helt vegansk meny, vilket borde tilltala engagerade skådespelare som Leonardo DiCaprio.
Annons

Natten till måndag är det dags för årets upplaga av Golden Globe att gå av stapeln på The Beverly Hills Hotel i Los Angeles. Planeringen av galan har pågått länge och det är mycket som ska klaffa när de cirka 1500 gästerna ska komma på plats och dessutom serveras en härlig supé. Ändå valde man att i sista stund ändra menyn. För klimatets skull.

Veganskt på borden

Under torsdagen berättade kocken Matthew Morgan att de bland annat plockat bort den fiskrätt man tidigare haft på menyn och istället ska servera en 100 procent växtbaserad måltid. Syftet? Att öka medvetenheten om hur våra val kan påverka miljön. Alla råvaror som används är dessutom lokalt och ekologiskt odlade.

Beslutet att ändra menyn borde falla många kändisar i smaken. Leonardo DiCaprio, som är nominerad för sin roll i filmen Once upon a time i Hollywood av Quentin Tarantino, har länge engagerat sig i olika klimatfrågor och brinner framför allt för havens välmående. Att ta bort fisk från menyn går därför helt i linje med hans engagemang. Likaså borde veganen och djurrättsaktivisten Joaquin Phoenix, nominerad för Joker, vara nöjd med akademiens sista minuten-ändringar. Förra årets vinnare i kategorin bästa kvinnliga huvudroll, Sandra Oh, är även hon vegan och applåderar säkert beslutet.

Annons

Flera svenskar nominerade

Det är goda chanser att en Golden Globe landar i Sverige i år. Inte mindre än tre svenskar står nominerade, Johan Rencks serie Chernobyl för bästa miniserie eller tv-film och Stellan Skarsgård för sin biroll i samma serie.

Dessutom har svenska musikproducenten Ilya Salmanzadeh chans på en Golden Globe, då han varit med och skrivit låten Spirit för Beyoncé. Spirit är nominerad i kategorin bästa filmlåt och förekommer i live action-versionen av Lejonkungen där Beyoncé gör rösten som Nala. Många att hålla tummarna för, helt enkelt.

Den senaste svensken att kamma hem en Golden Globe är Alexander Skarsgård som förra året prisades för sin insats i succéserien Big Little Lies.

Foto: TT

Läs mer:

Annons