Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Andrés Esteche om namnbytet och sin nya könsidentitet

06 jul, 2021 
AvSaga Pettersson
Fotograftt
Artisten Andrés Esteche byter nu namn till Andy E, och kommer ut med en ny könsidentitet. ”Jag identifierar mig inte som cis-man enligt normen utan som genderqueer”, säger han till QX.
Annons
TV: Se 8 Hollywoodstjärnor som bytt sitt efternamnBrand logo
TV: Se 8 Hollywoodstjärnor som bytt sitt efternamn

Schlagerstjärnan Andrés Esteche såg vi i både Fame factory och Melodifestivalen under det tidiga 00-talet. Nu är artisten tillbaka med ny musik, och i samband med släppet av låten Princess Boy berättar han i en intervju med QX att han byter namn.

Nya namnet är Andy E – och han kommer också ut med en ny könsidentitet.

– Jag identifierar mig inte som cis-man enligt normen utan som genderqueer. Jag kan inte identifiera mig enligt normen, det går inte. Jag är absolut inte trans eller icke-binär, men jag är absolut inte cis-man, säger han till QX.

Han förklarar vidare att både hen och han fungerar som pronomen:

– Hen, eller han går lika bra. Jag blir inte upprörd om nån kallar mig han, men vill som sagt inte klumpas ihop med cis-män. Jag är så trött på så kallade killfeminister som säger att de står på kvinnors sida men sedan bara är så ”dude-iga” och kommer in och tar över diskussionen. Det är viktigt att lämna plats.

Annons

Berättar om valet att byta namn

I flera år har han kallats för Andy av både vänner och familj, så för honom är namnet egentligen inget nytt. Det var efter att han kallats Andy när han var bland nya människor på en skrivkurs i Göteborg, som han beslutade sig för att ta det namnet.

– Jag har alltid kallats Andy av mina vänner och familj, och när jag är i Uruguay eller Spanien. Jag blir glad när folk kallar mig Andy, och första gången jag tilltalades av nya människor som Andy, under en antirasistisk skrivarkurs i Göteborg, blev jag så glad. Där och då bestämde jag mig att det är mitt namn. Och det funkar även på spanska och engelska, och det finns ju varianter av stavningen för båda cis-könen, så det kändes bra också därför, säger han till QX.

Småbarnspappa varannan vecka

Förutom att verka som artist är Andy E politiskt aktiv, där han bland annat sitter i FI Stockholms styrelse. Han är även småbarnspappa med delad vårdnad om barnet varannan vecka.

TV: Se 10 amerikanska kändisar som kommit ut 2021Brand logo
TV: Se 10 amerikanska kändisar som kommit ut 2021
Annons