Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Anette Norberg drabbades av cancer – efter OS-succén

11 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografHENRIK MONTGOMERY
Hon blev hela Sveriges OS-hjälte, som lyckades ta hem flera guldmedaljer under karriären.
Men efter att ha lagt curlingen på hyllan drabbades Anette Norberg av bröstcancer, och tvingades gå igenom båd cellgifter och operation.
– Jag började jobba efter några månader. Det blev en sorts terapi för mig, berättar hon om den tuffa tiden.
Annons
Bröstcancer - kvinnans vanligaste cancersjukdomBrand logo
Bröstcancer - kvinnans vanligaste cancersjukdom

När Anette Norberg och hennes curlingdamer vann OS-guld i Turin 2006 förändrades hennes liv – plötsligt gick hon från att vara anonym till att alla kände igen henne på gatorna.

Att hon skulle bli OS-mästare hade Anette bestämt sig för redan i gymnasiet, men livet med OS-guld hemma är inte så glamouröst som man kan tro när det handlar om just curling. Efter att ha vunnit den prestigefulla tävlingen åkte Anette hem och jobbade som vanligt på sitt dagliga jobb.

– Jag och mina lagkompisar hade vanliga jobb. Jag åkte direkt till jobbet när jag kom hem från OS, har Anette berättat för Expressen.

Blev sjuk efter OS-vinsterna

2013 valde Anette att lägga ner sin idrottskarriär, i samband med att hon drabbades av bröstcancer. Med stöd av särbon Kenneth, som hon varit tillsammans med sedan 2009, genomgick hon både operation, cellgifter och strålningsbehandling.

Annons

– Det var fruktansvärt att ta sig igenom. Det var jobbigt både fysiskt och psykiskt. Kenneth fanns alltid där vid min sida. Han hade erfarenhet av cancer eftersom hans pappa gått bort i sjukdomen. Tessan och Tobias hjälpte mig också. Min familj var ett stort stöd under den här tiden, har Anette Norberg sagt till Expressen.

För Anette var det viktigt att få börja jobba igen snabbt, och idag lever hon friskförklarad från cancern, men är medveten om att den kan komma tillbaka. Hon har sedan dess varit både expertkommentator i OS och tävlat i Hela kändis-Sverige bakar.

– Jag började jobba efter några månader. Det blev en sorts terapi för mig. Jag kunde för ett tag ha mina tankar någon annanstans.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons