Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Angelina Jolie i stor intervju: "Så lever du livet fullt ut"

06 nov, 2019 
AvNina Nyström
angelina jolie intervju
I en exklusiv intervju med Harpers Bazaar talar Angelina Jolie om vikten av att vara sig själv, sitt föräldraskap, och sin kamp för mänskliga rättigheter – i synnerhet för de kvinnor runt om i världen som inte har makten att styra sina egna liv. Och just därför menar hon också att det är extra viktigt att vi som har det, ser till att leva fullt ut.
Annons

Att pryda årets sista nummer – ett nummer som inte bara summerar året, utan även blir ett avstamp in i ett nytt decennium, är en stor ära, även för en superstjärna som Angelina Jolie. Men för det anrika magasinet var det ett självklart val. ”Det finns ingen som hon”, räcker liksom som förklaring.

Angelina Jolie jobbar hårt för andra människors rättigheter, för kvinnors rätt i samhället och för att flickor ska få bättre förutsättningar. Hon är ambassadör för både fysisk och psykisk kvinnohälsa och har öppet berättat om sina egna hälsoproblem under åren. Hon har bland annat stått inför ett flertal psykiska utmaningar och opererat bort både bröst och äggstockar då hon är bärare av en mycket aggressiv cancergen. Att säga att hon slåss som få för systerskapet är en underdrift.

Om att hitta tillbaka till sig själv efter skilsmässan

För tre år sedan tog sagan om ”Brangelina” slut, då hon skilde hon sig från Brad Pitt, som hon har sex barn tillsammans med, tre adopterade och tre biologiska.

Annons

– Jag har varit med om mycket det senaste decenniet, framförallt de senaste fyra åren – vilket visar sig genom såväl inre som yttre ärr. De inre är de tuffaste att hantera, säger hon till Harpers Bazaar.

– Vår fria, vilda, öppna och nyfikna del kan ibland slås ned av livet – av smärta eller av skada. Men mina barn har hjälp mig att hitta tillbaka till mitt sanna jag igen. De har varit med om mycket och jag lär mig av deras styrka. Vi lär våra barn att acceptera vilka de är och följa sitt hjärta – och de önskar såklart detsamma för oss.

Angelina Jolie med fyra av sina sex barn på premiären av nya filmen Mistress of Evil.
Angelina Jolie med fyra av sina sex barn på premiären av nya filmen Mistress of Evil.

Hur man lär sina barn mod

Vikten av att våga vara sig själv, följa sitt hjärta och hjälpa andra att få samma möjligheter genomsyrar hela intervjun. Och ett av de viktigaste stegen i det ledet är att vi lär våra barn de rätta grunderna. Inte bara genom vad vi säger, utan också vad vi gör.

Annons

– Vi lär våra barn mod genom att vara sanna mot oss själva och stå för dem vi är. Vi kan inte förhindra att de råkar ut för jobbiga saker i livet, men vi kan rusta dem så att de står starkare igenom det.

Rätten att få prata fritt och göra sina egna val är tyvärr långt ifrån självklart för alla, något Angelina jobbar för att förändra, varje dag.

– Jag har möjligheten att uppmuntra mina barn att utforska världen, inte bara geografiskt, utan även olika ideologier och sätt att leva. Det finns inga begränsningar för vad de kan studera eller göra i framtiden.

– Men tyvärr finns det så många kvinnor som lever utan frihet, för att deras regering, samhälle och familjer förhindrar det. Mellan 2000 och 2006 dog fler amerikanska kvinnor av våld i hemmet än antalet soldater som dog i strid. I över 20 länder kan våldtäktsmän slippa straff om de gifter sig med sitt offer. Något är brutalt fel med balansen här i världen. Vi måste ta kampen! Vi som har frihet måste ta fighten för de som inte har det.

Annons

Den kvinnliga pressen av att vara ”perfekt”

Många kvinnor lever med pressen att vara en ”perfekt mor” eller ”perfekt fru”. Tror du att visionen om perfektion är farlig och skadlig? frågar Harpers Bazaar.

– Att sätta folk i fack är inte frihet. Jag värdesätter olikheter högt och vill inte leva i en värld där alla är likadana – och det utgår jag från att alla som läser det här också vill. Jag vill träffa människor jag aldrig mött innan, och lära mig saker jag inte kan. Det är en av våra största utmaningar i dag – att inte vara rädda för våra olikheter, utan omfamna dem.

Angelinas bästa råd till andra kvinnor 2020

– Var den du är. Om du känner att du inte lever ditt liv fullt ut – försök hitta vad det är som stoppar dig från att göra det du vill, och hitta en väg runt det. Ofta handlar det om fullt görbara saker. Hitta det som ger dig kraft, lyssna på din inre röst. Lev mer! Stå emot. Gör uppror. Ifrågasätt. Var nyfiken. Utforska. Gå utanför din bekvämlighetszon. Gör något redan idag som du aldrig gjort förut!

Bild: TT

Läs mer:

Annons