TV: Se 7 oväntade kändispar genom tiderna
0:50

Efter reklamen: TV: Se 7 oväntade kändispar genom tiderna

(0:50)

Anita Ekberg var 20 år gammal när hon vann Fröken Sverige-tävlingen, och fick åka till USA för att tävla i Miss Universum. Svenskan lyckades inte vinna den internationella skönhetstävlingen, men succén var ändå ett faktum. Efter att ha jobbat som fotomodell gjorde hon sin första roll i Hollywood 1953, i filmen Olycksfåglarna flyger till Mars.

Framgångarna kom dock några år senare, när hon knep en roll i Krig och fred 1956. Sina största framgångar fick hon dock i italiensk film, då hon jobbade med regissören Federico Fellini. Många förknippar den svenska stjärnan med filmen Det ljuva livet, där hon badar i Fontana de Trevi i Rom.

Anita Ekberg 1959.

Rights Managed

Som en av världens mest eftertraktade skådespelare var Anita Ekberg först gick fred skådespelaren Anthony Steel 1956 till 1959, och sedan gift med skådespelaren Rik Van Nutter 1963 till 1975.

13 svenska kvinnor som blev ihop med världskända män

Efter en uppmärksammad comeback i filmen Intervista 1987, efter tio år borta från filmbranschen, gjorde Anita Ekberg bara två roller till, och avslutade filmkarriären 1998.

Anita Ekbergs tragiska slut

Skådespelarens sista år i livet blev inte lika glamourösa som under toppen av hennes karriär. Ekberg vårdades på långvårdsklinik efter att ha blivit rullstolsburen, och efter att ha fått inbrott i sitt hem där det stals juveler och andra värdefulla ägodelar ansökte skådespelaren om ekonomiskt bistånd.

– Hon har ingen familj som kan hjälpa till och ta hand om henne. Det är därför hon vädjar om hjälp, sa hennes advokat och förmyndare Massimo Morais 2011.

12 svenska stilikoner som vi älskar att inspireras av

På sin 80-årsdag, tre år före sin död på San Raffaele-kliniken, konstaterade Anita att hon kände sig ensam.

– Visst känner jag mig ensam. Men jag ångrar ingenting. Jag har älskat och jag har gråtit. Jag har vunnit och jag har förlorat och jag har varit som galen av glädje och lycka. Men jag har varken make eller barn. Och dagarna på sjukhuset tar aldrig slut.

Anita Ekberg 2013.

Lars Brundin / Sydsvenskan / TT
TV: Hollywoodstjärnorna som började sin karriär med skönhetstävlingar

Utvald läsning

Femina