Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Anja Pärson om sexismen inom idrotten: ”Hänt även mig”

24 jun, 2024 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Anja Pärson
TT
Feminas upprop #gefaniminkropp engagerade 19 av Sveriges största sportstjärnor, däribland Anja Pärson. Nu berättar hon om varför det var så självklart att delta. ”Det har hänt även mig”, säger hon.
Annons
Årets Feminista 2024 – En kväll fylld av hyllningar, tårar och systerskapBrand logo
Årets Feminista 2024 – En kväll fylld av hyllningar, tårar och systerskap

Snart ett år har passerat sedan händelsen som i pressen fick namnet ”skandalkyssen” ägde rum. Spaniens guld i fotbolls-VM för damer fick en bitter eftersmak då förbundsordföranden Luis Rubiales kysste spelaren Jenni Hermoso mot hennes vilja. I kyssens spår tog en debatt om sexism fart och i ett upprop på Femina höjde 19 av Sveriges största idrottshjältar genom tiderna, däribland OS-stjärnorna Anja Pärson, Charlotte Kalla och Magdalena Forsberg, sina röster mot förlegade maktstrukturer inom idrottsvärlden. Budskapet var (är!) tydligt: Ge fan i våra kroppar. Det är nog nu. Uppropet gick under namnet, och hashtagen, #gefaniminkropp.

På årets Feministagala i början av juni uppmärksammades #gefaniminkropp. På plats på galan fanns Anja Pärson som under kvällen delade ut utmärkelsen Årets förebild till fotbollsdomaren Tess Olofsson. Anja tog också tillfället i akt och berättade varför det var så viktigt för henne att backa uppropet. Svaret på frågan kring just ”varför” kom direkt.

Annons

– För att det har hänt även mig, slog hon fast.

Anja Pärson: ”en kyss, ett grepp i nacken, en kläm på rumpan”

Anja fortsatte:

– I många situationer. En kyss, ett grepp i nacken, en kläm på rumpan...

Anja berättade vidare:

– Jag kommer ju från en idrott som kanske är större i Mellaneuropa där det finns en helt annan syn på hur det är. Och framförallt ska jag säga: förbundsfolk, alltså de här högre uppsatta som har callgirls, allt möjligt som de tar med sig under de här festerna som blir där man ska komma och visa upp sig.

Från Feministascenen delade Anja med sig av sina upplevelser och om hur hon själv reagerat då hon utsatts.

– Jag insåg att många gånger var det lättare att bara le och snabbt få det bortgjort och gå vidare än att ta diskussionen. För många gånger blev det en diskussion. ”Sluta”, och då blir man jobbig. Många gånger stod man där, kände nacken, greppet, och sedan bara försökte stå still och gå därifrån.

Annons

Anja Pärson tog, under sin karriär, hem OS-guld, 7 VM-guld och 42 världscupsegrar. I sin video till uppropet, som kablades ut över Sverige och världen hösten 2023, konstaterade hon att i princip alla tränare i den alpina skidåkning är män – och att det haft sina baksidor.

– I ung ålder när man kommer upp som tjej är det svårt att orientera sig. Väldigt tidigt i min karriär var det tränare i andra länder som utnyttjade den här makten och faktiskt sexuellt utnyttjade några av tjejerna, något de också hamnade i fängelse för, berättade Anja.

Hon fortsatte:

– Det här är inte okej på något vis och får inte fortsätta. Det är nog nu, det måste bli en förändring.

Annons