Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Anna Ardin anmälde Julian Assange för sexuella övergrepp: ”Inget monster”

22 jan, 2021 
2010 blev det en världsnyhet att Wikileaks-grundarne Julian Assange anmälts för sexuella övergrepp av två kvinnor i Sverige.
En av dem var Anna Ardin, som nu kliver fram och ger sin berättelse om den tuffa tiden.
– Det är inte monster som begår sexualbrott. Julian är definitivt inget monster, utan han har gått över mina gränser, säger hon i Carina Bergfeldt på SVT.
Annons
Anna Ardin: "Assange är inget monster"Brand logo
Anna Ardin: "Assange är inget monster"

Det var sommaren 2010 som Expressen avslöjade att Wikileaks-grundaren Julian Assange hade anmälts för sexuella övergrepp mot två kvinnor efter en resa till Sverige – något som den internationellt eftersökte mannen nekade till.

Det blev en lång och minst sagt uppmärksammad process, och det var först 2019 som beskedet kom – förundersökningen mot Assange läggs ner, och det blir inget åtal.

Nu väljer en av anmälarna, Anna Ardin, att gå ut med namn och bild och berätta om vad som hände. 2010 var hon pressekreterare för Sveriges kristna socialdemokraters förbund, Broderskapsrörelsen, som skulle ha seminarium där Assange var hedersgäst.

Då Assange inte ville bo på hotell fick han bo hos henne, då hon skulle vara bortrest. Men på grund av jobbskäl kom hon hem andra kvällen Julian Assange var där – och Wikileaksgrundaren gick över gränserna direkt.

– Då tog han fram en behå från min underklädeslåda, och så sa han ”jag tittade på den här och då tänkte jag att det här är någon jag gärna vill träffa”, säger hon i Kalla fakta.

Annons

Det är dock först senare på kvällen som Assange utsätter henne för vad hon kallar ”hänsynslösa handingar mot hennes vilja”.

Väcktes av att Julian Assange söktes av reportrar

I fredagens Carina Bergfeldt berättar Anna Ardin – som också nyligen har släppt boken I skuggan av Assange: Mitt vittnesmål – om den turbulenta tiden, där medieintresset överväldigade henne.

– Jag blev oerhört stressad. Jag hade fått löften om att ”blir det ingen rättegång kommer det inte ut i media”, men det kom ju ut direkt. Ett stort drev, jag blev väckt tidigt nästa morgon. Men då söker de inte mig, då söker de Julian, för de vet inte att det handlar om mig. Jag fattar direkt att de kommer förstå att det är jag snart, säger hon i SVT-programmet.

– Jag kan inte äta, för jag bara kräks av stressen, mitt inre är ihopkrupen på något sätt.

Ardin tycker också att det finns en skev inställning till sexualbrott, då de behandlas annorlunda än andra typer av brott och våld.

Annons

– Om du blir utsatt för en ficktjuv eller ett brutalt rån – ingen skulle få för sig att säga ”men varför anmälde du ficktjuven när det finns folk som blir utsatta för rån?” Men i sexualbrott blir det en logisk sak att säga, säger hon.

Samtidigt trycker hon på att Assange inte är ett omänskligt monster – han är snarare än människa som gått över gränsen.

– Det är fortfarande människor, det är inte monster som begår sexualbrott. Julian är definitivt inget monster, utan han har gått över mina gränser, säger hon i Carina Bergfeldt.

Läs mer:

Annons