Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Arvida Byströms mobilbilder ställs ut på Fotografiska

23 nov, 2018 
AvSofia Börjesson
Arvida Byströms rosa, utmanande och normbrytande utställning Inflated Fiction pågår just nu på Fotografiska i Stockholm. "Jag vill visa att sättet som sex porträtteras oftast har väldigt lite att göra med sex på riktigt", säger hon.
Annons

Konstnären, fotografen och modellen Arvida Byström, 27, är aktuell med utställningen Inflated Fiction på Fotografiska, och med den vill hon ifrågasätta rådande normer och sexualiseringen av kvinnokroppen.

– Utställningen är en kommentar på att min feminina estetik alltid läses som allt den avhandlar är sex, vilket inte alls är sant. Sex är ett viktigt ämne men man gör den en otjänst att säga att min konst handlar till stor del om detta. Jag vill visa på att sättet som sex porträtteras oftast har väldigt lite att göra med sex på riktigt, något jag vill lyfta fram i denna utställning, säger hon.

En utmanande selfie i underkläder från Arvida Byströms utställning på Fotografiska.
Bild från utställningen Inflated Fiction av Arvida Byström. Foto: Arvida Byström

Hotades för sin kroppsbehåring

Arvida Byströms signum är hennes ocensurerade och ofta rosa bilder. Efter en Adidas-kampanj 2017 mottog hon flertalet hot för sina orakade ben och håriga armhålor, något vi rapporterat om tidigare.

Annons
Frukter i stringtrosor på ett rosa bord under Arvida Byströms utställning Inflated Fiction.
En av Arvida Byströms installationer på Fotografiska. Foto: Fotografiska

I en intervju med Fotografiska förklarar hon varför hennes bilder och konstverk oftast är rosa.

– De senaste åren har rosa kommit att få lite annorlunda konnotationer… men väldigt länge var det en färg som endast representerade kvinnor och en uppfattad ”kvinnlighet”. Det gör den till stor del fortfarande, men den får ändå vara med på lite andra ställen nu. Den har hur som helst haft ett viktig symbolistiskt värde som jag har gillat att leka med, utmana, ifrågasätta, omvärdera samt bara vältra sig i för den är så fin. Har älskat rosa hela livet!

Annons
Bild på Arvida Byström i Inflated Fiction på Fotografiska.
Utställningen Inflated Fiction pågår till och med den tredje februari 2019. Foto: Fotografiska

Utställning Inflated Fiction äger rum i Fotografiskas Black box från och med fredagen den 23 november och till och med den tredje februari.

Läs mer:

Annons