Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Barack Obamas kärlekskamp för Michelle – skriver i nya boken

25 nov, 2020 
AvAino Oxblod
FotografCharles Rex Arbogast, TT.
Michelle och Barack Obama.
Under sina åtta år som president fanns det tillfällen då Barack Obama var rädd att han och hustrun Michelle aldrig skulle hitta tillbaka helt till varandra.
Nu berättar expresidenten om kampen för kärleken, och hur familjelivet såg ut i Vita huset.
– Det var en stor utandning när vi lämnade uppdraget. Det tog lite tid att prata om hur hon hade känt, säger han till People.
Annons
5 First Ladys vi minnsBrand logo
5 First Ladys vi minns

Expresidenten Barack Obama har släppt sina memoarer Ett förlovat land, där han berättar om tiden i Vita huset, karriärsresan och familjens utveckling.

I en intervju med People berättar han nu om hur relationen med hustrun Michelle Obama påverkades negativt av att han var president.

– Michelle trodde verkligen på jobbet jag gjorde men var mindre optimistisk gällande vad jag faktiskt kunde få gjort. Hon är mer skeptisk kring politik och mer inriktad på uppoffringarna familjen måste göra, säger han till tidningen.

I ett utdrag i boken konstaterar Barack Obama att han kunde frukta att han och Michelle aldrig skulle bli lika lyckliga som de en gång varit, och att det var hans yrkesvals fel.

”Det fanns nätter när jag låg bredvid Michelle i mörkret och tänkte på de dagar då allt mellan oss hade känts lättare, när hennes leende var mer konstant och vår kärlek mindre besvärad, och mitt hjärta kunde plötsligt smärta av tanken på att de dagarna kanske aldrig kommer tillbaka”, skriver Barack Obama i boken.

Annons

Familjen Obamas lycka över tiden i Vita huset

Nu i efterhand kan Obama se tillbaka på tiden i Vita huset med värme, och menar att familjen alltid kände sig lyckligt lottade som fick vara där, även om det också hade negativa konsekvenser.

– Jag tror vi kom ur det helskinnade. Det fanns stor lycka i Vita huset. Det var aldrig så att vi inte såg vilket enormt privilegium det var att vara där. Och viktigast, våra barn kom ut intakta, och de är underbara, snälla, omtänksamma, kreativa – och inte berättigade – unga kvinnor. Så det är en stor lättnadens suck, säger Barack Obama till People.

Men när han i januari 2017 klev ner som president och familjen flyttade från Vita huset för att ge plats åt familjen Trump, så kunde han och Michelle äntligen slappna av, och hitta tillbaka till varandra.

– Det var en stor utandning när vi lämnade uppdraget. Det tog lite tid att prata om hur hon hade känt. När presidenttiden var över, så fanns det möjlighet för henne att öppna upp... men viktigast är att det fanns tid att andas ut och ta det lugnt.

Läs mer:

Annons