Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Malin Roos: Se Beckham–dokumentären för ”Posh Spice” skull

17 okt, 2023 
AvMalin Roos
FotografBeckham/Netflix
Beckham dokumentären
Beckham berättar sagan om den talangfulla pojken som fostrad i Manchester United blev en av världens största fotbollspelare.
Men Netflix-dokumentären blottar också två mindre stolta sanningar: Mänskligheten är en apa och kvinnohatet glöder i fotbollskulturen.
Om du inte är intresserad av fotboll, se Beckham-serien för Victoria Beckhams skull.
Annons
Victoria Beckham och David Beckham – parets kärlekshistoriaBrand logo
Victoria Beckham och David Beckham – parets kärlekshistoria


Dokumentären om fotbollslegendaren David Beckham hann knappt landa på Netflix förrän reaktionerna kom. Mest halleluja men också en del ve och fasa.
Kritiken om att serien är en perfekt pr-offensiv var dock både väntad och rätt sömnig.

Att kända människor tar makten över sina egna historier och dessutom tjänar en hacka på kuppen, har vi sett ett bra tag nu (ja, Harry och Meghan, jag tittar på er).

Att just David Beckham skulle stå för produktionsfiolerna själv var dessutom frispark mot öppet mål. Så att säga.

Victoria blev kryddan i karriären

Bråken i landslaget och det i stunder orimliga hat han utsattes för under sina år i Manchester United och Real Madrid var inte sällan en rak vedergällning, vilket också dokumentären belyser, för att han tidigt i fotbollskarriären insåg att det fanns en annan business att slå vakt om också:
Sitt varumärke, eller sitt prettyface, om vi ska vara såna.

Hela familjen Beckham med David och Victoria i spetsen samlade på premiören av Netflix-serien Beckham i London.
Hela familjen Beckham samlad vid premiären av Netflix-dokumentären.
Från vänster, Romeo Beckham med Mia Regan, Cruz Beckham, Harper Beckham, David och Victoria Beckham, Brooklyn Peltz Beckham och Nicola Peltz Beckham.


David Beckhams storhet på fotbollsplan ska inte förringas. Tv-serien bjuder på en kavalkad av skruvar och legendariska mål som ger gåshud om och om igen.

Annons

I dag skulle dock ingen förneka att hans varumärke fick en enorm skjuts genom äktenskapet med Victoria som hette Adams och var en världsstjärna på alldeles egen hand när de blev ett par 1997.

I 25 år har kärlekssagan Posh and Becks varit en följetong i världspressen och hett villebråd för paparazzis.

Givetvis ska man vara medveten om att vi får precis det narrativ som stjärnorna vill ska förmedlas när de "öppnar dörren" för ett eget produktionsbolag.

Men det finns i Netflix-dokumentären bilder som inte kan viftas bort som tillrättalagda (hur gärna man än skulle vilja i vissa fall).
Nämligen de ur privata fotoalbum och dokumentära arkivmaterial.

Här är bonusmaterialet ur dokumentären Beckham att hålla utkik efter:

Spice Girls och 90-talsmodet

Spice Girls med Victoria Beckham som Posh tillsammans med Scary, Baby, Ginger och Sporty.
Victoria Beckham hette Adams när Spice Girls slog igenom som världens första tjejband.

Posh, Scary, Baby, Ginger och Sporty.

Brinner du inte för att höra giganter som Eric Cantona och Ronaldo (den brasilianska) prata gamla fotbollsminnen om David Beckham, får du på köpet också en nostalgitripp i 90-talets härliga popkultur och mode.

Annons

Magtröjorna!
Platåskorna!
Frisyrerna!

Spice Girls kom att bli världens första tjejband och det fanns inte bara en stil för alla, utan också ett feministiskt underliggande budskap om att kvinnor har möjlighet att göra vad som helst.

Posh vs Beyonce

David Beckham poserar med Jennifer Lopez och Beyonce Knowles i samband med en reklamfilm för Pepsi 2005.
David Beckham poserar med Jennifer Lopez och Beyonce Knowles i samband med en reklamfilm för Pepsi 2005. En bild som fick hustrun Victoria att se rött.

Klippet där Victoria Beckham "skryter" om sin arbetarklassbakgrund och blir avbruten av maken David som hetsar henne att berätta om hur hon blev hämtad från skolan i sin pappas Rolls-Royce, har redan blivit viralt med både memes och en Spotifylista med workingclass-låtar tillägnad den tidigare Spice Girls-medlemmen.

Två av pärlorna är 9 to 5 och She works hard for the money. Genialt.

Men det finns ett annat underhållande klipp i dokumentären där Victoria berättar om när hon skulle föda parets tredje barn och David meddelade att tiden för kejsarsnittet inte passade eftersom han hade en fotografering med Beyonce och Jennifer Lopez samma dag.

”Skämtar du, en jävla fotografering med Jennifer Lopez?! Som är ursnygg och inte höggravid", berättar Victoria och svarar på den 20 år gamla rubriken i The Daily Mail: What will Posh say?

"Jag kan berätta för er vad Posh skulle säga. Posh var pissed off!"

Brutala brittiska tabloider

Victoria Beckham intervjuas i Netflix-dokumentären om hoten och hatet hon fick utstå när maken David Beckham misslyckades på fotbollsplan.
Victoria Beckham berättar i dokumentären Beckham om hur hon jagades av skvallerpressen – och fick ta emot hat när maken misslyckades på plan.

David Beckhams röda kort mot Argentina i VM 1998 förvandlade honom till Englands mest hatade man, bokstavligen spottad på.

Annons

Till och med landets dåvarande premiärminister Tony Blair skyllde Englands VM-uttåg på Beckham.

Men det räckte med ett felpass för att skulden skulle riktas åt ett annat håll, också.

I Beckham berättar Victoria om hur hon i egenskap av flickvän och maka var en konstant distraktion för både tränare och fans som inte drog sig för att förmedla att hon "förstörde hans karriär".

Arkivbilderna där paret jagas av hänsynslösa paparazzis och tabloidreportrar går inte att blinka bort. Inte heller den förnedringen Victoria säger sig ha upplevt av att från läktarplats höra en hel arena, 75 000 så kallade fotbollsfans, skandera:

”Posh Spice tar den i röven”.

Det finns gränser för hur mycket av leken man ska behöva tåla och än i dag passeras den gränsen.

I nutid har bland annat Sanna Guidetti, gift med fotbollspelaren John Guidetti, vittnat om hur hon och parets gemensamma dotter utsatts för hot och hat på sociala medier.

Den andra kvinnan

David och Victoria Beckham på röda mattan.
I flera år förföljdes paret Beckham om ryktena om Davids otrohetsaffär.

Hon nämns inte med namn men alla förstår såklart att det är Rebecca Loos de pratar om som "den största krisen i äktenskapet". Modellen som pekades ut som David Beckhams älskarinna under tiden i Real Madrid.

Några klara svar ges inte på frågan som väl ändå behövde ställas i dokumentären, men David Beckhams utläggning om hur ensam han var i Spanien första tiden (bu-hu) och hur de bestämde sig för att "kämpa för familjen", kanske var svar nog.

Beckham – biodlaren och pedanten

Paret David och Victoria Beckham ur Netflix-dokumentären Beckham.
David Beckham visar upp en ny bild av sig som biodlare och hemmapappa med städdille.

Efter Skruva den som Beckham kommer uppföljaren Städa spisen som Beckham.
Det var väl ingen skräll att Manchester Uniteds nummer 7 hade andra talanger än frisparkar och säljande frisyrer men det var rart att se honom visa upp sina skills som biodlare med egen honung.

Bilden av superpedanten som städar spisen i timmar och till och med klipper vekarna på stearinljusen varje kväll, väljer jag däremot att se som både tillskruvad och osannolik.
Ett: Hand upp ni som inte tror att Beckhams har städhjälp.
Två: Ingen kvinna skulle stå ut i 25 år med en man som klipper vekar.

Familjen

Bild från bandomen på David Beckham som spelar fotboll med sin pappa hemma i trädgården.
En ung David Beckham kickar boll med pappa Ted medan systern Joanne tittar på.

En tydlig berättelse i berättelsen är David Beckhams uppväxt som ackompanjeras av bilder ur det privata fotoalbumet.
Om och om igen vevas rutorna på en glad familj som kickar boll i trädgården.

Mamma Sandra och pappa Ted, han som inte drog sig för att sätta sin tioåriga fotbollsson på en diet av Guinness och råa ägg för att han skulle växa till sig, har båda bärande roller i dokumentären.
Men vad hände med systrarna?
Och hur lyckligt var det egentligen?

Annons

En googling visar att David Beckhams föräldrar skilde sig så småningom.

Mamman skrev en bok om upplevelsen av att vara mor till en av världens genom tiderna största fotbollsstjärnor och David och hans far kommunicerade under en period endast genom juridiska ombud.

Men Joanne? Systern som på de bleknade bilderna mest ser ut att få agera stolpe eller stå bredvid när brorsan visar upp sitt nya matchställ. Hur var det för henne att växa upp i skuggan av David Beckhams framgångar och med föräldrarnas till synes galna engagemang.

Systrarnas historia hade behövts.

Nu lämnas man som tittare tyvärr med känslan av att de nog var så bortglömda och i skuggan som det framstår.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons