björn lena ulvaeus

Björn Ulvaeus och hans hustru Lena har varit gifta i 39 år. Det har varit ett lyckligt äktenskap – men på sista tiden har makarna burit på en djup oro. Lena har diagnosticerats med vilande leukemi.

– När vi fick reda på det var det som att det skulle hända i morgon. Då visste vi inte att det skulle gå så här sakta. Hon har inga symptom än. Det är underbart, säger Björn i en intervju med Dagens Nyheter.

Björn Ulvaeus fru Lena är svårt sjuk

Björn Ulvaeus och frun Lena har varit gifta sedan 1981.

Björn Ulvaeus och frun Lena har varit gifta sedan 1981.

Lena fick diagnosen redan 2003. Läkarna bekräftade då att hon drabbats av kronisk lymfatisk leukemi.

– Från att vi fick reda på att Lena hade cancer har vi levt i det där gränslandet där man inte vet hur det kommer att bli. Lenas leukemi är av en typ som under många år kan ligga mer eller mindre still, har Björn sagt i en intervju med Allas. 

För Lena är det därför extra viktigt att håller sig isolerad nu i corona-tider. Som Blodcancerförbundet skriver på sin hemsida:

”Många drabbade av KLL kan vara infektionskänsliga eftersom sjukdomen ifråga hämmar immunförsvaret.”

– Min fru tar på sig gummihandskar och ansiktsmask och går upp till Konsum, som ligger alldeles här intill, och handlar på stort avstånd från andra. Det är det enda som vi gör. Ibland kommer barn och barnbarn och hälsar på, men då är vi ute på altanen, säger Björn till Dagens nyheter.

Så träffades Björn och Lena

Björn och Lena träffades på nyårsafton 1978, när han precis skilt sig från ABBA-kollegan Agnetha Fältskog.

– Vi blev verkligen blixtkära. Så konstigt att man är ungkarl i en vecka och sedan bara trillar dit direkt. Men det måste ju ha varit rätt eftersom vi fortfarande är lyckligt gifta efter så många år, säger Björn till Dagens nyheter.

Text: Sebastian Mattsson

Foto: TT

LÄS MER:

Anna drabbad två gånger: Därför visar hon den ärliga bilden av cancer

Christina Schollins egna ord efter plötsliga insjuknandet

Så hårt drabbas de olika riskgruppern av corona