Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Björn Ulvaeus starka ord till Agnetha Fältskog – efter svåra tiden

08 jun, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Dokumentären om Agnetha Fältskogs stalker har rört upp känslor på många håll. Nu kommenterar också hennes exmake, Björn Ulvaeus, det hela.
Annons
Agnetha Fältskogs stalker i dokumentär - Malin Roos finner fem felBrand logo
Agnetha Fältskogs stalker i dokumentär - Malin Roos finner fem fel

Det är nog många som minns historien: om hur Agnetha Fältskog under en ytterst kort period var ett par med Gert van der Graaf, en man som både var, och är, fullständigt besatt av henne. Nyligen släpptes en dokumentär, kallad Take a chance, om det hela. Relationen mellan Gert och Agnetha slutade i domstol år 2000, i vilken Gert dömdes för ofredande. Han utvisades från Sverige och fick dessutom besöksförbud. Detta efter att, under två år, skrivit 300 brev, förföljt henne och ringt henne tre gånger dagligen.

– Det är inte över – inte för min del i alla fall, säger Gert van der Graaf i dokumentären.

Annons

Dokumentären, regisserad av Maria Thulin, ska enligt ett pressmeddelande ge en ”unik, ofiltrerad inblick i historien” när Gert van der Graaf berättar hur ”hans barndomsförälskelse förvandlas till en besatthet som kom att forma resten av hans liv.” Agnetha medverkar inte och har dessutom försökt stoppa den. Kort sagt: dokumentären har gjorts mot sångerskans vilja

– Hon har klargjort tydligt att hon inte vill, säger ABBA:s manager Görel Hanser till Expressen.

Kritiken mot dokumentären Take a chance

Dokumentären har tagits emot med en hel del kritik. Feminas reportagechef Malin Roos är en av många som har reagerat:

”Agnetha Fältskog utsattes under flera år för en nederländsk förföljare som efter att bland annat ha köpt ett hus 800 meter från Abba-stjärnan för att ”råka” springa in i sin idol, dömdes till besöksförbud och utvisades ur landet. Hur många gånger han har överträtt besöksförbudet som fick förlängas om och om igen vet ingen längre. Men nu är Gert van der Graaf tillbaka igen”, har hon skrivit i en krönika, som kan läsas i sin helhet här.

Annons

Och efter Malins svidande kritik reagerar nu också Björn Ulvaeus, ABBA-kollega till Agnetha och dessutom hennes exmake (tillsammans har de dottern Linda och sonen Peter).

– Jag känner ett stort obehag och medkänsla med Agnetha. För som jag förstår det ger man honom ett jättestort utrymme i den här serien, eller vad det är, och jag vet ju hur hon känner sig och hur jobbigt det är för henne, säger han i P3 Morgonpasset.

Programledaren David Druid frågar Björn om han blev förbannad när han fick höra talas om dokumentären.

– Jag förstår ju att det här är superintressant och att det skulle komma förr eller senare men förbannad… Jag vet inte. Bara ledsen och obehaglig till mods.

Annons