När Dagny Carlsson var 99 år gammal anmälde hon sig till en datakurs. Hennes tysta ensamma pensionärstillvaro byttes plötsligt mot något annat.

Som hundraåring började hon blogga och blev snabbt ett självklart språkrör för Sveriges äldre. I dag har bloggen haft nästan två miljoner besökare

I slutet av 2016 kom också hennes debutbok: ”Livet enligt Dagny : i huvudet på en 104-åring” som hon skrivit tillsammans med journalisten Helen Bjurberg. I boken delar hon  med sig av hemligheten till att må oförskämt bra men också hur hon blivit kaxigare på äldre dar.

I veckan gästade Dagny Carlsson Nyhetsmorgon i TV4 för att berätta om boken. Hon säger bland annat att det alltid funnits en författardröm hos henne, men att det var först på ålderns höst som hon vågade förverkliga den.

– Jag har alltid haft ett stort ordförråd. Jag ville bli författare när jag var ung, men då kände jag att allt redan varit skrivet och andra gjorde det bättre. Nu känner jag att det kvittar. Det är ändå ingen som bryr sig om vad en gammal stolla gör, säger hon i TV4.

Hon skojar också om att hon ”är sen i utvecklingen”.

Dagny, som fyller 105 år i år, säger att hon ofta får frågan om hur hon burit sig åt för att bli så gammal.

– Jag har ingen recept. Men jag tror att man inte ska gnälla. Sedan ska man inte låta sig slås ner av motgångar utan ta nya friska tag, säger hon i Nyhetsmorgon.

 

Läs även Dagny, 104, berättar om kärleken: ”Någon ersättare har jag aldrig kunnat tänka mig” 

I TV4-programmet får hon också frågan om barn.

– Med min första man var det ett medvetet val att inte skaffa barn. Jag tyckte inte han var värd att bli pappa, sedan blev det inget, säger Dagny Carlsson.

I morgonprogrammet pratar hon också om kändisskapet som hennes blogg gett henne.

– Jag får brev, jag får telefonsamtal från folk och kort. Folk kommer fram och vill ta selfies. Det är bara roligt och rätt trevligt, säger Dagny Carlsson i TV4.

Läs även 5 inspirerande kvinnor som visar att ålder bara är en siffra

Mest läst