Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Börje Salming ska lämna landet med familjen: ”Vi har ordnat...”

07 nov, 2022 
AvEbba S. Dahlman
FotografChristine Olsson/TT
Börje Salming och familjen tar tillvara på alla ljusglimtar i tillvaron just nu.
De förbereder sig i skrivande stund för att åka till Kanada tillsammans.
– Vi har ordnat så det ska komma en laddning medicin till hotellet, berättar hustrun Pia Salming för Expressen.
Annons
Det här är ALS – så utvecklar det sigBrand logo
Det här är ALS – så utvecklar det sig

Tidigare i år gick Börje Salming själv ut och berättade att han fått diagnosen ALS, amyotrofisk lateral skleros. En sjukdom som innebär gradvis förlamning av muskler och som, i dag, inte har något botemedel.

I oktober berättade familjen att hockeylegenden nu förlorat förmågan att prata.

Utöver kampen mot sjukdomen, har det också varit en kamp i att få tillgång till rätt vård och rätt medicin. Nu känner familjen en stor lättnad över att det löst sig på båda fronter och i dagarna har de kraftsamlat för att kunna åka på en gemensam resa till Kanada.

– För varje dag Börje ger tummen upp för att åka, då är hela familjen fast besluten att åka, berättar Pia för Expressen i en ny intervju.

Pia Salming om Börjes vårdplan i Sverige: ”Han tycker det är skönt”

Hustrun Pia Salming berättar om hur det nu har löst sig på bästa sätt med vården och med medicinen, i svallvågorna av de utmaningar som familjen ställts inför. Något som hon beskriver som en enorm lättnad!

Annons

Börje får numera ASIH, avancerad sjukvård i hemmet. Något som familjen kämpat för att få tillgång till.

– De gör de här sakerna med inhalator, hostmaskin och slemsug och sånt. Så de har gått om varandra i team och lärt upp varandra. När man väl har fått dem inkopplade och de gör de här sakerna de är fantastiska, förklarar hon för tidningen.

Vanligtvis sköter inte ASIH den här typen av uppgifter, utan familjer hänvisas till kommunens hemtjänst, som inte nödvändigtvis har kvalifikationerna som krävs vid behandling av sjukdomen. Något som är ett stor problem för samtliga ALS-sjuka och anhöriga.

– Det är läkare, det är kuratorer, sjukgymnaster, logoped. De kommer hit, de är supersmidiga och jättetrevliga, och bryr sig om Börje. Och han tycker det är skönt, och gör tummen upp när de kommer. Det är precis så här man vill att det ska vara, säger Pia.

Börje Salming förbereder sig för att lämna landet med familjen

Börje kommunicerar numera via gester. Han gör tummen upp för att visa sitt samtycke och uttrycka glädje. Familjen värnar om att ta till vara på glädjen, under den tuffa tiden. Nu förbereder de sig för att åka till Kanada tillsammans.

Annons

Om en vecka är det Hall of fame-helg i Toronto, där det blir ceremonier för Daniel Alfredsson, Henrik Sedin och Daniel Sedin som valts in. Det hör festligheterna till att tidigare invalda legender inom sporten, så som Börje Salming, närvarar under helgen.

– Vi har sagt så här: För varje dag Börje ger tummen upp för att åka, då är hela familjen fast besluten att åka. Säger han dagen innan att han inte vill åka, då åker vi inte. Det är på den nivån vi ligger, säger Pia samtidigt som hon förbereder packningen inför kommande resan.

Börje Salming tillsammans med tre av fyra barn.
Börje Salming tillsammans med tre av fyra barn; Teresa, Rasmus och Bianca. Äldsta sonen Anders saknas på bilden.

Vidare berättar Pia för tidningen att Börjes barn ska följa med och att de ser fram emot att hålla en låg profil, med fokus på varandra, de kommande dagarna.

– Resan ska bara vara för familjen, vi kommer inte släppa in någon. Vi vet inte hur mycket han kommer vilja delta eller så, vi får ta det dag för dag, helt enkelt, förklarar hon.

Se också: 5 Snackisar från veckan som gåttBrand logo
Se också: 5 Snackisar från veckan som gått

Många i Toronto, Kanadas största stad och ishockeyns epicentrum, har berörts av stjärnans berättelse efter ALS-beskedet. Börje ser fram emot att närvara vid de hockeyevenemang han orkar med, men familjen välkomnar också en annan aspekt av resan; nämligen påfyllning av bromsmedicinen, som importeras från just Kanada.

– Vi har ordnat så det ska komma en laddning medicin till hotellet, så vi kan ta med oss hem. Så det känns jättebra!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons