Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Börje Salmings okända arv – så hjälpte han Damkronorna till VM

29 nov, 2022 
AvEbba S. Dahlman
FotografCharlotte Brunzell/TT, Rusty Kennedy
Börje Salming var en stor förebild för många, både på isen och utanför.
I en ny intervju med Aftonbladet avslöjar damlandslaget hur Börje stöttade och sponsrade dem till VM 1987.
– Det var ingen som hade gjort påtryckningar på honom, det var bara hans eget initiativ, säger dåvarande managern Birgitta Crafoord till tidningen.
Annons
Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriärenBrand logo
Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriären

Det var torsdagen den 24 november som ishockeylegenden Börje Salming somnade in för sista gången vid 71 års ålder, efter en kort tids sjukdom i ALS. Han har lämnat ett enormt avtryck i både hockeyvärlden och i hjärtana hos de som har berörts av vem han var utanför isen.

Nu, efter hans död, avslöjar kända ishockeyprofilerna på damsidan Börjes hittills okända arv: han sponsrade Damkronorna.

Börje Salmings okända arv – så hjälpte han Damkronorna

Det var i april 1987 som tidernas första världsmästerskap i ishockey för damer arrangerades, informellt, i kanadensiska Ontario.

Det svenska damlandslaget, även kallade Damkronorna, befann sig på plats för att medverka i turneringen, som inte hade officiell VM-status. Länge hade spelarna känt sig motarbetade och förminskade. Och stödet var lågt på den tiden!

Annons

Svenskorna hade själva fått tömma kassan för att ens kunna ta sig till mästerskapet. De hade jagat sponsorer och lobbat för olika sportförbund i jakt på ekonomiskt (och symboliskt) stöd. Men utan framgång. I stället hade de mötts av bakåtsträvande arrogans. Damkronornas prestationer i mästerskapet skulle inte ens bevakas i svensk media.

I en ny intervju med Aftonbladet minns dåvarande managern för laget Birgitta Crafoord, tillbaka på hur en prestigelös välgörare (och supporter) gjorde sig känd.

Men så tassade en kanadensisk tv-reporter fram till den svenska managern Birgitta Crafoord. Han hade luskat reda på att landslaget hade en supporter.

– Börje Salming ville komma och titta på er premiär, men han spelar match med Maple leafs. I stället har han bestämt att sponsra er, ska en kanadensisk reporter ha sagt till henne vid tillfället.

Enligt tidningen var det aldrig tänkt att Börjes beslut skulle läcka ut. Det var något han gjorde på eget initiativ och utan tankar på egen vinning eller anspråk på hyllningar eller motprestationer.

Bör
Börje Salming hyllades in i det sista. Bara en knapp vecka innan hans död fick han ta emot NHL:s Hederspris tillsammans med hustrun Pia och barnen vid Tidernas hockeygala i Stockholm. Börje var märkbart rörd över priset!

Så minns Damkronorna Börje Salming efter hans död

I dag är Crafoord 75 år. Hon minns att hon blev berörd av gesten, att Börje valt att sponsra dem vid tillfället. Inte bara att han hjälpt dem ekonomiskt utan också att han, en av världens bästa spelare, hejade på landslaget betydde så mycket för henne.

Annons

– Vi hade väldigt dåligt med pengar i kassan, så vi blev jätteglada för det, berättar hon för tidningen. Börje hade bidragit med omkring 5 000 kronor, vilket i dagens penningvärde motsvarar cirka 12 000 kronor.

Hon fortsätter med att hylla hans person och engagemang för sporten.

– Han var väldigt godhjärtad. Det var helt otroligt, jag kunde först inte fatta att han hade hjälpt oss. Det var ingen som hade gjort påtryckningar på honom, det var bara hans eget initiativ.

Erika Holst och Kristina Bergstrand OS 2002.
På 80-talet fick Damkronorna så lite uppmärksamhet att mästerskapen knappt bevakades i svensk media. Sedan dess går utvecklingen i en annan riktning. Här firar Erika Holst och Kristina Bergstrand efter att en lagkamrat gjort mål mot Ryssland, i en match under OS år 2002.

Truppen tog sig till en imponerande fjärde placering vid det inofficiella hockey-VM för damer år 1987. Två av spelarna, Petra Vikström Carlsen och Kristina ”Krickan” Bergstrand, redogör också för känslorna kring Börjes gest i intervju med kvällstidningen.

Annons

– Jag minns min egen reaktion på att han sponsrade oss; ”Wooooooow”. Börje Salming har alltid varit en förebild för mig för att han var lika tuff som ödmjuk och självuppoffrande. Den här gesten personifierar honom, säger Petra och fortsätter:

– Han var en pionjär och det var vi också. Och så kände han en kärlek för sporten, en kärlek som verkade sitta djupt i hjärtat.

Kristina Bergstrand minns, även hon, hur otroligt stort det var att en så stor profil inom sporten gav dem det betydelsefulla stödet.

– Det där säger rätt mycket om honom. Han var supertrevlig och kolugn, han tänkte både på tjejer och killar. På den tiden var vi så motarbetade så klart att det var stort för oss, säger hon.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons