Brittany Murphy och maken Simon Monjack.

Den 20 december 2009 chockades världen av de tragiska nyheterna att Hollywood-skådespelaren Brittany Murphy hade gått bort, bara 32 år gammal. Murphy, som var känd från filmer som Girl, Interrupted, Clueless och 8 mile hade då varit sjuk i influensaliknande symptom under några dagar.

Hennes make Simon Monjack, som hon hade träffat på en filminspelning, och hennes mamma Sharon var på plats när Murphy plötsligt inte kunde andas. ”Mamma, jag får ingen luft, hjälp mig”, sa Brittany innan hon kollapsade i sin mammas famn, och gick bort.

Rättsläkaren Ed Winter som obducerade Brittany Murphy konstaterade att hon dött av en otursam kombination av sjukdomar, och polisen lade ner misstankar om brott. Men trots att det fanns flera pillerburkar i hemmet så förnekade Simon Monjack att hans fru skulle haft något problem med missbruk av receptbelagd medicin.

– Min fru missbrukade inte receptbelagd medicin vad jag vet, sa han till People efter Murphys död.

Rättsläkaren: Brittany Murphy åt för mycket medicin

Rättsläkaren menar att Brittany Murphys ohälsosamma intag av medicin, i kombination med en lunginflammation och blodbrist, till slut blev hennes död.

– Hon var riktigt sjuk i lunginflammation, och väldigt anemisk, och hon tog medicin. Allt det kombinerat blev hennes död, sa Ed Winter till People vid tillfället.

Brittany Murphy tog dock inga illegala droger, utan det rörde sig bara om receptfritt läkemedel och medicin hon hade fått på recept.

Enligt Ed Winter hade Brittany Murphy inte behövt dö – hade hon bara gått till läkare tidigare hade hon kunnat leva i dag.

– Hennes död hade gått att förhindra. Murphy hade planer på att gå till läkaren, men dog tragiskt innan hon hann dit. Det här handlar om en person med blodbrist som hade lunginflammation, och som tog medicin när hon både fått läkarvård.

Murphys make dog månader senare – av samma sak

Monjack sa efteråt att han inte hade någon aning om att hans hustru hade lunginflammation, utan att de trodde att hon hade influensan.

Men bara några månader efter Brittany Murphys bortgång drabbades familjen av nästa tragedi – då hittades hennes make Simon Monjack död i samma sovrum som Brittany dött i. Till råga på det bedömdes han ha dött av samma speciella kombination av lunginflammation och blodbrist. Frågorna kring det konstiga sammanträffandet blev aldrig besvarade – Monjacks död avskrevs också som naturlig, om än tragisk.

– Det är bara ett tragisk sammanträffande. Det är ett sorgligt, sorgligt fall, sa polisen Andrew Smith efter Monjacks död.

Läs mer:

Äntligen! 90-talsklassikern Clueless blir tv-serie

Kändisarna som är extremt lika varandra – fans kräver DNA-test

Minns du alla? Här är 00-talets hetaste kärlekspar

Mer läsning

Femina