Koreografin, kärlekslåtarna, poserna. Om du växte upp på 90-talet kommer du garanterat ihåg alla pojkband som cirkulerade då, med Backstreet Boys, New Kids on the Block och Take That i spetsen.

Nyfiken på vad som hände sen, när hajpen avtog? Så här gick det sen för pojkbanden!

Backstreet Boys

Backstreet Boys på 90-talet.

Backstreet Boys på 90-talet.

Då:

För 26 år sedan slog Backstreet Boys , även kallade BSB, igenom med låtar som Everybody, All I Have To Give, As Long As You Love Me och I Want It That Way. Bandet, med medlemmarna Nick Carter, Brian Littrell, AJ McLean, Howie Dorough och Kevin Richardson, sålde över 130 miljoner album världen över och många av bandets hits skrevs och producerades av Max Martin, Andreas Carlsson, Rami Yacoub och Denniz Pop.

Bakom den polerade fasaden rådde det dock kaos. Både AJ McLean och Nick Carter har brottats med missbruksproblem, och dessutom blev bandet blåsta på miljontals kronor av managern Lou Perlman.

I november år 2000 gavs albumet Black & Blue ut och efter det tog gruppen en paus på fem år. I juni 2006 meddelade Kevin att han skulle sluta i bandet för att kunna ägna mer tid åt sin familj, men sex år senare annonserade bandet att han hade återförenats med bandet.

Backstreet Boys 2019.

Backstreet Boys 2019.

Så gick det sen:

Bandet har fortsatt att ge ut musik och är tajtare än någonsin. Bland annat har de släppt albumen Never Gone (2005), Unbreakable (2007), This is us (2009), In a world like this (2013) och DNA från förra året. Just nu är dessutom bandet ute på världsturné vilken är deras största arenaturné på 18 år. I juni förra året spelade de i Stockholm och Göteborg. Tidigare har de även haft en extremt framgångsrik show i Las Vegas som de planerar att fortsätta med efter världsturnén.

Privat har de även hunnit med en hel del och tillsammans har de hunnit skaffa åtta barn i sina respektive familjer.

N’Sync

N'Sync bildades 1995.

N’Sync bildades 1995.

Då:

N’Sync bildades 1995 och likt Backstreet Boys bildades gruppen i Orlando, Florida. Gruppen bestod av Lance Bass, Justin Timberlake, JC Chasez, Joey Fatone och Chris Kirkpatrick. Deras mest framgångsrika album, No Strings Attached, släpptes år 2000 och är även det delvis producerat av Max Martin.

Låtar du kanske kommer ihåg är I Want You Back, It’s Gonna Be Me, Bye, bye, bye och (God must have spent) a little more time on you. Gruppens tredje album, Celebrity, släpptes 2001 och efter den efterföljande turnén upplöstes bandet för gott.

– Det startade som ett roligt snöbollskrig som sedan utvecklades till en lavin. Jag hade också växt ifrån det. Jag kände det som att jag brydde mig mer om musiken än vissa andra i bandet. Och jag kände det som att jag hade annan musik som jag ville göra och jag kände att jag behövde följa mitt hjärta, har Justin Timberlake sagt om uppbrottet.

N'Sync år 2018.

N’Sync år 2018.

Så gick det sen:

Efter uppbrottet har bandet bara återförenats under korta stunder, bland annat under ett hyllat framträdande med Ariana Grande på Coachella i april förra året – dock utan Justin Timberlake. Sedan dess har det cirkulerat rykten om att en comeback är på gång, men att Justin Timberlake skulle lämna sin framgångsrika solokarriär för en återförening är inte särskilt troligt.

Som bekant har Timberlake sedan uppbrottet haft en väldigt framgångsrik karriär med hits som Cry me a river, Like I Love You, SexyBack och Can’t stop the feeling. På senare år har han dessutom medverkat i en hel del filmer, bland annat Social Network, In Time och Trouble with the curve.

2018 poserade bandet tillsammans på bild när de fick en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Take That

Take That under sin storhetstid.

Take That under sin storhetstid.

Då:

Det brittiska pojkbandet från Manchester, Take That, bildades 1989. De hade sin storhetstid under första halvan av 90-talet och bestod av medlemmarna Gary Barlow, Robbie Williams, Jason Orange och Howard Donald. Deras mest kända låtar är Back for good, How deep is your love och Rule the world.

Gary Barlow var den som huvudsakligen sjöng och skrev bandets låtar, medan Robbie Williams och Mark Owen stod för bakgrundssång. Donald och Orange fungerade mest som dansare i bandet.

Gary Barlow, Howard Donald och Mark Owen från Take That, 2019.

Gary Barlow, Howard Donald och Mark Owen från Take That, 2019.

Så gick det sen:

Bandet splittrades 1996 och beskedet togs emot så hårt av bandets fans att brittiska myndigheter var tvungna att upprätta kristelefoner för att ta hand om de förkrossade fansen. Tio år senare släpptes dokumentären Take That: For the record, och ett år senare annonserade bandet att de skulle åka ut på en återföreningsturné utan Robbie Williams.

Gruppen spelade in nytt material och släppte albumen Beautiful World och The Circus. 2010 kom Robbie Williams tillbaka till bandet för att spela in bandets sjätte album, Progress, vilket blev det snabbast säljande albumet någonsin i Storbritannien vid den tidpunkten.

Robbie Williams har, likt Justin Timberlake, inlett en framgångsrik solokarriär och haft superhits som Angels och Let me entertain you.

I juni förra året åkte Gary Barlow, Howard Donald och Mark Owen ut på turné, Greatest Hits Live, där de uppträdde med bandets mest kända låtar.

New Kids On The Block

New Kids on the Block bildades redan 1986.

New Kids on the Block bildades redan 1986.

Då:

New Kids on the Block, även kända som NKOTB, var ett av de första riktigt stora pojkbanden och grundades 1984 i Boston, USA. Pojkbandet släppte sitt första album 1986, New Kids on the Block, och hade under slutet av 80-talet och början av 90-talet hits som Step by Step, Hangin’Tough, You Got It och Cover Girl. Bandmedlemmarna var Jordan Knight, Donnie Wahlberg, Jonathan Knight, Danny Wood och Joey McIntyre. Sångaren Jordan Knight blev en stor flickidol världen över. Bandet splittrades 1994.

New Kids on the Block 2019.

New Kids on the Block när de uppträdde på finalen av American Idol 2015.

Så gick det sen:

Bandet återförenades 2008 och släppte albumet The Block. Under 2011 turnerade bandet tillsammans med Backstreet Boys i USA och Kanada under gemensamma namnet NKOTBSB.  2013 släpptes albumet 10 och följdes av en USA-turné och sedan turné i Europa. Sedan dess har de varit ute på turné till och från med andra framgångsrika 90-talsband. Förra året släppte de musikvideon Boys In The Band (Boy Band Anthem) som handlar om pojkbandens historia.

Boyzone

Boyzone i starten.

Boyzone i starten.

Då:

Det irländska popbandet Boyzone bildades 1993 och bestod av medlemmarna Stephen Gately, Mikey Graham, Ronan Keating, and Shane Lynch. Gruppen har många framgångsrika låtar, bland annat Words, Baby, can I hold you, No matter what och Picture of You. Bandet splittrades 2000.

Boyzone, utan Stephen Gately, på turnén förra året.

Boyzone, utan Stephen Gately, på turnén förra året.

Så gick det sen:

Stephen Gately gjorde flera stora musikalroller i London men hittades tragiskt nog död i sin sommarlägenhet på Mallorca år 2009 efter en fest. Ronan Keating rönte stora framgångar som soloartist med låtar som When you say nothing at all, If tomorrow never comes och Life is a rollercoaster. Sommaren 2008 återförenades gruppen och släppte en ny singel, som hette Love You Anyway. Skivan Brother släpptes sedan 2010. november 2018 släppte de ett nytt album som följdes av en turné där de firade 25 år tillsammans.

Westlife

Pojkbandet Westlife.

Pojkbandet Westlife.

Då:

Även Westlife var ett irländskt pojkband och bestod av medlemmarna Shane Filan, Kian Egan, Mark Feehily, Nicky Byrne och Brian McFadden. Gruppen bildades 1998 och har haft 14 förstaplaceringar på den brittiska singellistan mellan 1999 och 2006, något som bara har överträffats av Elvis Presley, The Beatles och Cliff Richard. Deras största hits var Swear it again, If I let you go, Fool again, Uptown girl och My love, för att bara nämna några. 2011 meddelade bandet på Twitter att bandet splittras efter deras Farewell-turné som avslutades i juni 2012.

Westlfe år 2019.

Westlfe år 2019.

Så gick det sen:

Efter splittringen återförenades bandet 2018 för att spela in nytt material och i januari 2019 släpptes den första singeln Hello my love och i november kom albumet Spectrum. Westlife åkte sedan på en flera månader lång turné i Europa och Asien. I september förra året meddelade de även att de kommer att spela på Wembley Stadium i London den 22 augusti i år som en del i deras sommarturné.

Foto: TT

Läs mer:

20 låtar som blir 20 år 2020

20 hitlåtar som fyller 20 år under 2019