Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Cancerfondens julfilm berör alla: Ensamstående pappa får cancer

04 dec, 2020 
AvStina Dahlgren
Fotografcancerfonden
Cancerfondens julfilm om en ensamstående pappa som drabbas av cancer berör alla som ser den. Nu sprids klippet på sociala medier och har redan setts av 1,5 miljon. ”Den finaste filmen jag någonsin sett”, skriver en tittare.
Annons

En av tre får cancer, men alla drabbas. I Cancerfondens nya julfilm uppmärksammas hur svårt det kan vara att vara närstående till någon som drabbats av cancer.

Skildrar en ensamstående pappas relation med sin son

I filmen på 4,5 minut får vi följa en ensamstående pappa och hans son genom livet – från den första skoldagen tills dess att pappan får ett cancerbesked som vänder upp och ned på hela deras tillvaro. I skrivande stund har filmen 1,5 miljoner visningar på Instagram, och alla är rörande överens; det är en film som berör.

”Väldigt vacker och rörande film, rakt in i hjärtat, tack.”

”Finaste jag sett, tårarna rinner.”

”Den finaste filmen jag någonsin sett. Som många andra grät jag floder.” lyder några av kommentarerna.

Vill visa hur det är att vara närstående till någon med cancer

Ulrika Årehed Kågström är generalsekreterare på Cancerfonden och hon berättar att de alla är väldigt stolta och glada över den spridning och positiva respons filmen fått.

Annons

– Cancerfondens uppdrag är att samla in pengar till svensk cancerforskning och sprida kunskap om cancer. Julkampanjen är ett viktigt sätt för oss att göra detta, säger hon.

I kommentarsfältet på både Instagram och Youtube, där filmen också finns, finns det många ensamstående pappor som skriver att de kan relatera. Andra skriver att filmen fått dem att förstå hur det är att vara närstående till någon med cancer. För Cancerfonden betyder det att de verkligen har lyckats att få ut sitt budskap.

– Cancerfonden strävar efter att spegla hela Sverige i vår kommunikation och den fina far- och sonrelationen i filmen tydliggör verkligen det vi sagt så många gånger förut, att alla drabbas, säger Ulrika Årehed Kågström.

Ser du månen där du är ikväll? är låten i Cancerfondens julfilm

Musiken till filmen är en svensk version av den skotska jullåten Auld Lang Syne. Det är Thomas Stenström som gjort en egen tolkning med namnet Ser du månen där du är ikväll? Låten finns på Spotify och alla intäkter den genererar under december månad går till Cancerfonden. Här kan du lyssna på låten.

Se Cancerfondens julfilm 2020 här (och ta fram näsduken):

Se Cancerfondens film härBrand logo
Se Cancerfondens film här

Foto: TT, Cancerfonden, Instagram

LÄS MER:

Annons