carina bergfeldt med make
5 snackisar från veckan som gått
1:29

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(1:29)

Slå på ljud

Efter att ha fått utstå hård kritik i veckan som gick utsågs SVT-profilen Carina Bergfeldt på fredagen till årets kvinnliga programledare på Kristallengalan 2021. Nu tackar hon maken Jesper Zølck som stått vid hennes sida när det blåst kallt.

Citerades med orden ”fuck it” till SVT

Det var i samband med att talibanerna tog makten i Afghanistan som Carina Bergfeldt i sociala medier startade en insamling till Svenska Afghanistankommitén.

”Jag vet i ärlighetens namn inte om jag får göra så här, så det är möjligt att jag får skäll av SVT:s etikavdelning eller någon chef inom kort”, skrev hon på Instagram, väl medveten om att SVT-medarbetare förväntas uppträda opartiskt i laddade frågor.

I en intervju med Expressen citerades Carina dessutom med orden:

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”.

Kristallen 2021: Årets vinnare – kategori för kategori

Kritiken från Carina Bergfeldts medarbetare

Just formuleringen ”fuck it” väckte kritik internt i public service-huset. Lina Makboul, reporter på SVT:s Uppdrag granskning, var en av dem som vände sig emot Carinas tilltag och attityd.

– Jag blev väldigt förvånad över hennes initiativ. Internt får vi hela tiden höra att vi ska förhålla oss opartiska, sa Lina Makboul till Dagens Nyheter, och fortsatte:

– Vad är meningen med att vi att vi skickar var och varannan medarbetare på etikkurs, när man sedan ändå bara kan skita i det?

Samlade in 1 miljon kronor

Carinas följare hakade emellertid på hennes uppmaning att swisha pengar till behövande i Afghanistan och totalt skramlade programledaren ihop 1 miljon kronor. I ett senare inlägg tackade hon för det och förtydligade sin ståndpunkt.

”Det brann i huvudet och jag ville hjälpa och i ovan nämnda intervju använde den inte helt genomtänkta frasen ’fuck it’. Vilket har lett till kritik från vissa att jag får pissa på reglerna. Så är det naturligtvis inte.”

Kristallen 2021: Här går kändisarna på röda mattan

Vann fint pris på Kristallen 2021

Snålblåsten till trots går Carina nu segrande ut ur den tuffa veckan. När det på fredagen var dags att utse vinnaren i Kristallengalans kategori Årets kvinnliga programledare stod det klart att tittarna, som är de som röstar fram vinnaren, står vid Carinas sida – hon vann utmärkelsen!

”Tänk att ni har ringt och röstat, tänk att ni har satt er på fredagarna och tittat, och tänk att ni skrivit här att jag ska stå rakryggad när det blåser”, skriver Carina i ett inlägg på Instagram. Hon tackar även sin make Jesper Zølck för hans stöd i snålblåsten.

”Jag har världens bästa man”.

Stort grattis till vinsten Carina Bergfeldt!

Mest läst