Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Carina Bergfeldts upprörda kritik – efter bilderna på tonårstjejerna

28 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografKarl Nordlund KAN
Carina Bergfeldt.
På ett gymnasium i Florida har 15-åriga tjejer fått sina bilder redigerade i skolkatalogen – så att de inte har någon urringning.
SVT-journalisten Carina Bergfeldt visar nu upp bilderna, och kritiserar skolans beslut att sexualisera sina kvinnliga elever.
”Hur var det med att feminismen har gått för långt och allt det där?”, skriver programledaren på Instagram.
Annons
Visste du det här om Carina Bergfeldt?Brand logo
Visste du det här om Carina Bergfeldt?

När man är tonåring så känns det för de flesta viktigt att vara i fin i skolkatalogen – man har valt ut en bra klädoutfit och kanske fixat håret lite extra noga.

Hur skulle det då kännas att öppna den färdiga katalogen och inse att man har fått sina kläder utbytta, för att man visade för mycket urringning?

Det är något som ett antal kvinnliga elever på ett gymnasium i Florida har ställts inför. I deras skolkatalog – eller yearbook som det kallas i USA – har 80 av dem fått sina kläder retuscherade för att de visade för mycket hud.

Svenska SVT-programledaren och tidigare USA-korrespondenten Carina Bergfeldt delar med sig av före- och efterbilderna på Instagram, och upprörs av skolans ängsliga beteende.

Annons

”Året är 2021 och flickorna på bilderna går på High School i Florida och är 15 år gamla. Deras skolkatalog kom precis. 80 tjejer såg då att deras bilder har retuscherats, för att ta bort urringning. Pojkarna i simlaget fick däremot glatt posera enbart i små badbyxor utan problem”, skriver Carina Bergfeldt på Instagram.

De drabbade eleverna protesterar mot retuscheringen

Nu har de drabbade eleverna organiserat sig i protester mot att de blir sexualiserade av de ansvariga på skolan, som ansett att helt vanliga urringningar har varit för mycket, samtidigt som det manliga simlaget får visa upp sig i sina badbyxor i skolkatalogen.

”Tack och lov går flickorna ut och protesterar, pratar med tidningar, säger att de vägrar låta skolan sexualisera dem på det här sättet, och ställer till med liv. Men ändå. Hur var det med att feminismen har gått för långt och allt det där?” undrar Carina Bergfeldt.

Bergfeldts kommentarsfält är fullt av upprörda personers som håller med profilen. Många påpekar också hur illa gjord retuscheringen är – det är väldigt tydligt att det har gjorts en digital förändring av bilderna.

Annons