Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Carina Lidbom om cancerbeskedet: ”Fyra dagar senare opererades jag”

10 sep, 2021 
AvLinus Brännström
FotografTT
Hon blev folkkär i rollen som Sunes mamma. Men för några år sedan förändrades Carina Lidboms liv dramatiskt över en natt.
Annons
8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)Brand logo
8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)

Carina Lidbom medverkade redan i slutet av 1980-talet i SOS – en segelsällskapsresa men det var några år senare som hon fick sitt verkligt stora genombrott.

Med rollen som Sunes mamma Karin i julkalendern Sunes jul 1991 och den efterföljande långfilmen Sunes sommar blev hon folkkär. Carina Lidbom har sedan gjort allt från att spela i Rederiet till att vinna På spåret – utöver en mängd teaterroller.

Carina Lidbom och resten av familjen i Sunes jul – Peter Haber, Andreas Hoffer, Gabriel Odenhammar och Nina Almlöf.

Blir igenkänd som Sunes mamma

Men det är fortfarande som "Sunes mamma" hon oftast blir igenkänd.

– Det är ju roligt att både julkalendern och filmen fungerar efter alla dessa år. Det trodde vi inte 1991 när vi började. Jag har många roliga minnen från inspelningarna och har inget besvär alls av att fortfarande få vara ”Sunes mamma”, har hon berättat för tidningen Land.

Annons

– Ofta frågar barn var Sune är nu och ser lite besvikna ut när jag säger att jag inte har en aning. Vilken morsa, tänker de kanske, haha! På flyget kom en ung man fram till mig och berättade att han hade lärt sig svenska genom Sunes Jul. Familjen hade bott på en flyktingförläggning i två år och han hade tittat om och om igen på serien och filmen. Vilken fantastisk historia!

Carina Lidbom drabbades av bröstcancer 2016.

"Fick en chock av cancerbeskedet"

Våren 2016 förändrades dock livet över en natt hon fick veta att hon drabbats av bröstcancer.

– Det är klart att jag fick en chock av cancerbeskedet. Men mitt första steg var att acceptera. Sedan fick jag oerhört mycket förståelse, hjälp och kärlek från mina kollegor, berättade hon för Land bara några månader senare.

Annons

Carina Lidbom valde att vara öppen med cancerbeskedet. Hon berättade till och med om det på sin hemsida och bad om stöd: "Vi är alla en del av varandra, vi behöver varandra. Jag behöver er! Så skicka gärna tankar fulla av ljus, kärlek och styrka", skrev hon.

I vintras berättade hon för Expressen om den tuffa tiden. Om hur telefonen ringde en fredagsmorgon efter att hon hade gjort en mammografi och hur hon då fick veta att hon hade cancer.

– Jag blev så chockad. Allt gick så snabbt. Fyra dagar senare opererades jag, säger hon till tidningen.

Carina Lidbom hade inte märkt att hennes hälsa skulle vara sviktande.

– Nej, inte då. Men så här i efterhand när jag tänker tillbaka så kände jag mig rätt trött. Det var en jobbig period i mitt liv. Min pappa Göran dog också när jag var sjuk, säger hon till Expressen.

Carina Lidbom säger att hon i dag är starkare och smidigare än tidigare.

Så lever Carina Lidbom i dag

Strålningen som följde på operationen var tuff – det dröjde ett år innan Carina Lidbom kände sig pigg igen.

Men nu mår hon prima.

– Mycket bra. Jag friskförklarade mig själv redan efter ett år. Jag bestämde mig direkt när jag fick cancerbeskedet att jag skulle bli frisk, det fanns inget alternativ, säger hon till Expressen.

I dag känner sig Carina Lidbom, som hunnit bli 64 år, både starkare och smidigare än tidigare. Hon berättar att hon går på gym flera gånger i veckan – förutom styrketräning tränar hon också kampsport.

Annons