prins carl philip

Emma Pernald

Emma Pernald, prinsens ex, och Carl Philip 2006.

I år har det gått exakt tio år sedan prins Carl Philip mötte dalkullan Sofia Hellqvist en varm och stimmig natt i ett pulserande sommar-Båstad. Parets kärlekshistoria kom att vända upp och ner på hela den kungliga världen.

Sofia och Carl Philip

Vårvinter 2010. Första bilden på Carl Philip, prins Sverige, med nya flickvännen Sofia Hellqvist, fd dokusåpadeltagare, vid prinsens vinterstuga i Sunne, Värmland.

Prinsen, då nybliven singel efter uppbrottet från Emma Pernald, och Sofia började snart att träffas på allvar. Först i smyg, sedna mer öppet. Med romansen var ingen dans på rosor – tvärtom. Många i parets absoluta närhet var emot kärleken mellan Carl Philip och Sofia Hellqvist. Närapå alla var övertygade om att det hela bara var en kort fling. Prinsessan Sofias bakgrund, med en medverkan i Paradise Hotel och en fotografering för herrtidningen Slitz, var för brokig, menade vissa. Den var rentav stötande, tyckte andra.

I juli 2010 bekräftade hovets dåvarande informationschef Nina Eldh parets relation. Ännu fler lättklädda bilder på en kvinna som liknade Sofia hade spridits på nätet.

”Det är beklagligt att exploatera en ung kvinnas tidigare liv och utnyttja att hon har en relation med prinsen”, sa hovets informationschef Nina Eldh till Expressen.

Kungaparet på Polaris

Sommar 2011. Sofia och Carl Philip semestrar med kungaparet på båten Polaris vid Rivieran.

Genom det uttalandet bekräftade informationschefen att prinsen och Sofia verkligen var ett par, att de hade en relation, och att kungaparet också visste om det.

Det dröjde dock ännu längre innan Sofia var helt accepterad i den svenska kungafamiljen. Prins Carl Philip fick till slut också ställa ett ultimatum till kungaparet: antingen var det han och Sofia. Eller ingen av dem. Detta berättar Svensk Damtidning i nya avsnittet av podcasten Svensk Dam Doku. Prinsen var alltså beredd att avsäga sig sin titel – för kärleken.

Carl Philip och Sofia

Sofia och Carl Philip vid förlovningem 2014.

I dag vet vi hur det gick. Prinsen och Sofia förlovade sig 2014, bröllopet stod 2015. Men kampen för kärleken, för att få vara tillsammans, var långt ifrån en lätt historia.

Hela det nya avsnittet av Svensk Dam Doku, Sofia Hellqvist – Sveriges mest osannolika prinsessa, lyssnar du på här.

Här kan du lyssna på hela avsnittet av Svensk Dam Doku:

Svensk Dam Doku

Lyssna via Spotify

Mer läsning

Femina