0:55

Efter reklamen: Netflix Sommar

(0:55)

”Samlar mina tankar i ensamhet innan jag går ut, trodde jag var smart när jag gjorde slut.”

De första raderna i megahiten Eloise, av Arvingarna, har blivit klassiska. Faktum är att hela låten nog får kallas en modern klassiker Den har spelats tiotusentals (kanske hundratusentals!) gånger: i radio, på tv, på olika fester och, inte minst, på dansgolv över hela Sverige. 1993 var året då dansbandet Arvingarna både vann Melodifestivalen – och svenska folkets hjärtan. Särskilt uppmärksammad blev sångaren i bandet, den då 23 år gamla Casper Janebrink.

arvingarna 1993

Arvingarna 1993.

Karin Törnblom/TT

Var växte Casper Janebrink upp?

Dennis Casper Janebrink föddes den 2 januari 1970 i Biskopsgårdens församling, i Göteborg. Han är uppvuxen i Partille. Barndomen var varm och trygg.

– Jag växte upp i Partille och kände en grundtrygghet där. Så fort man lärde sig cykla, så cyklade man runt i Partille eller ner till centrum eller till Kåsjön för att bada. Vi byggde kojor, plockade isär cyklar och byggde ihop dem igen. Vi fick klara oss mycket själva. Då fanns inga mobiltelefoner eller något annat som föräldrarna hade för att hålla koll på oss. Det enda man behövde göra var att passa tiden, så man var hemma till middagen, har Casper berättat i en intervju med Allas.

Helena Janebrinks nya liv efter skilsmässan från Casper

Vem är Casper Janebrinks pappa?

Casper Janebrink är son till dansbandsmusikern Dennis Janebrink och hans hustri, Ing-Marie. Casper har även en bror, som också han spelar i dansband, han är trummis i Glennartz. Under barndomen var pappan, som spelade i Flamingokvintetten, Sveriges största dansband, borta mycket, Ibland så ofta som fem-sex dagar i veckan. Ing-Marie, som var hemmafru och därefter jobbade som undersköterska, var den som stod för det vardagliga, det trygga.

Casper hade inte planerat att gå i sin fars fotspår. Han skulle bli byggnadsingenjör, eftersom han älskade att snickra. Men så blev det musiken, ändå.

arvingarna pappor

Arvingarna med sina respektive pappor.

Aftonbladet/TT

– Jag spelade lite klarinett och bas några år i skolan och kom med i ett band. När min lärarinna hörde mig sjunga i sjuan på högstadiet blev hon helt häpen: ”Men vad bra du sjunger på engelska, Casper!” Jag kunde inte snacka engelska, hade bara en tvåa i betyg, men sjunga på engelska gick jättebra!, berättar Casper för Allas.

Vem är Arvingarna barn till?

Tillsammans med Tommy Carlsson, son till Hasse Carlsson i Flamingokvintetten, startade Casper ett hårdrocksband.

– Jag gillade att stå på scen och få den uppmärksamheten. Det var en kick när folk kom fram och sa att vi var bra, säger Casper.

Ex-frun Helenas ord efter beskedet om att Casper Janebrink ska bli pappa

Vilka är pappor till Arvingarna?

Att stå på scenen gav mersmak. Och tillsammans med Hasse Carlsson bildades senare Arvingarna. Namnet på gruppen är en blinkning till att gruppmedlemmarna har föräldrar som också spelat i dansband: i både Streaplers och Flamingokvintetten.

Casper Janebrinks pappa Dennis Janebrink spelar, som sagt, bas i legendariska dansbandet Flamingokvintetten. Caspers bror Christopher Janebrink spelar, precis som vi nömnt, dessutom trummor i dansbandet Glennartz.

Tommy Carlsson och Kim Carlsson i Arvingarna är bröder. Deras pappa är Hasse Carlsson, sångare i Flamingokvintetten.

Lars ”Lasseman” är son till Lasse Larsson, tidigare klaviaturspelare i Streaplers, och kusin till Anders Larsson, som tog över i Streaplers efter sin farbror.

Har Casper Janebrink skilt sig?

Casper Janebrink mötte sin hustru Helena, som i dag arbetar som kontorsansvarig på Atea, under sommaren 1998. De träffades på restaurang Trädgårn i Göteborg. Casper hade spanat in Helena under en tid och när han på Trädgårn fick se henne dansa med en kompis gick han fram och slet henne ur vännens armar. ”Nu är det min tur!”, ska Casper ha sagt.

Casper Janebrink och Helena gifte sig 2002.

KULÉN BENGT/Aftonbladet/TT

– Ett år senare flyttade hon in hos mig. I början när vi träffades kändes det inte så bråttom att skaffa barn, men när vi gifte oss 2002 kände jag mig mogen. Då var jag 33 år och hade hunnit med en del, säger Casper.

Casper och Helena har i dag två barn tillsammans, Alice, 18, och Felix, 19.

Casper Janebrink meddelade skilmässonyheten på instagram

På Alla hjärtans dag kom beskedet, på Instagram, att Casper och Helena skulle gå skilda vägar – efter 23 år ihop.

”Vi har kommit till ett vägskäl i livet där vi känner att det är bättre att leva var och en för sig och kunna fortsätta att vara vänner, vi vill inte tappa den vänskap vi byggt upp under dom 23 år vi levt tillsammans. Därför skiljer vi oss som vänner för familjens bästa, tråkigt såklart men detta känns ändå som den bästa vägen att gå vidare i livet”, meddelade de.

En skilsmässa är förstås alltid en sorg för alla inblandade. I många intervjuer har Casper dessutom berättat att eftersom hans föräldrar skilde sig, då han var tolv år, har han velat kämpa lite extra för sitt äktenskap.

Casper Janebrink med sina två barn, 2014.

Tommy Holl/TT

– I början förstod jag inte varför de skilde sig och tyckte det var lite jobbigt. Jag hade väl hört lite höga röster och ropat: Måste ni bråka! Men det värsta var nog ovissheten, hur det skulle bli. Det var inte så vanligt med skilsmässor på den tiden. Den erfarenheten har nog fått mig att kämpa lite mer för att hålla ihop familjen. Det skulle ha känts som ett misslyckande om inte jag och Helena hade klarat av att hålla ihop. Även om jag och Helena såklart har haft våra kriser, som alla andra, har han berättat för Allas.

Casper Janebrink blir pappa igen

I början av maj 2022 berättade Casper Janebrink om sitt nya liv – efter skilsmässan.

– Allt har kommit i ett ganska tajt förlopp med skilsmässan och att jag träffat en ny tjej. Hon är gravid och vi ska skaffa barn ihop. Det är mycket att smälta för alla runtomkring. Barnen. Nära och kära. Jag tycker ändå att de har tagit det bra.

– När alla har haft möjlighet att processa detta, lite längre fram, så kommer det att funka jättebra, har han berättat för Expressen.

Casper Janebrink och Helena 2004.

Karin Törnblom/TT

Casper Janebrinks relation med Therese Andersson

Mamma till barnet är den 20 år yngre Therese Andersson, från Lerum. Therese jobbar som fastighetsmäklare och paret möttes på gymmet. Gymmet blev viktigt för Casper under pandemin, har han berättat. När allt stängdes ner och ställdes in blev träningen viktigare än någonsin. Och där, under träningen, träffade han alltså sin nya kärlek.

– Det var där vi sågs och började prata med varandra. Therese är en glad, positiv och utåtriktad tjej. Det var det jag fastnade för, berättar Casper för Expressen..

– Vi tycker om varandra väldigt mycket.

Casper Janebrinks ord om Therese Anderssons graviditet

När Therese, som inte har barn sedan tidigare, blev med barn så bestämde sig det nya paret för att de ville bli föräldrar ihop.

Casper Janebrink på scen 2021.

Christine Olsson/TT

– Vi bestämde oss för att behålla barnet. Jag kände att det här barnet kommer att komma inom det närmsta ett eller två åren ändå. Nu kom det lite tidigare än vi hade tänkt oss. Jag sa att vi kör nu. Likaväl som vi kör om ett år. Jag blir ju inte yngre.

Han ser fram emot att bli far igen.

– Det ska bli jättespännande och roligt. Det är ju rätt många år sedan jag var småbarnsförälder och det blir något nytt att uppleva det med lite mer erfarenhet och en annan trygghet i kroppen, har Casper berättat.

Barnet ska, enligt uppgift, vara beräknat att födas i september. I samma veva har Arvingarna premiär för sin nya krogshow I love Arvingarna.

– Förhoppningsvis får jag vara med vid födseln. Det ser jag fram emot. Men blir det skarpt läge under showen, kommer jag inte att kliva av scenen. Det vet Therese om.