Spotify

I förra veckan publicerades uppropet ”Nu tystnar musiken” där artister som Jill Johnson, Lisa Nilsson, Louise Hoffsten, Marit Bergman och Little Jinder krävde att strömningstjänsten Spotify skulle sätta in ett krispaket för förlorad inkomst under coronapandemins framfart.

För när konserter ställs in på obestämd framtid blir det svårare att livnära sig som artist. I uppropet lades ett förslag fram på ett samarbete mellan Spotify, Kulturdepartementet och Konstnärsnämnden. Nu kommer Spotifys svar, skriver Dagens Nyheter.

Artister ska kunna be om donationer

På onsdagen lanserades Spotify Covid-19 Music Relief, ett projekt Spotify startat tillsammans med de internationella organisationerna MusiCares, PRS Foundation och Help Musicians. I ett pressmeddelande skriver de att:

”Spotify gör en donation till dessa organisationer och kommer att matcha donationer som görs via Spotify Covid-19 music relief dollar för dollar upp till ett sammanlagt Spotifybidrag på 10 miljoner dollar”

Spotify ska även släppa en funktion där artister ska kunna be om donationer direkt från sina lyssnare.

Men, påpekar Spotifys nordiska innehållschef Johan Seidefors i en intervju med DI Digital, detta är ändå inte ett svar på det svenska uppropet.

– Inte alls. Sedan starten av COVID 19-pandemin har Spotify följt dess utveckling och övervägt de bästa sätten vi kan hjälpa till på. Spotify har engagerat partners över hela branschen för att diskutera hur vi kan stödja de artister och musikskapare som drabbats och de är många. Det finns ingen enkel lösning här, men vi är angelägna att göra vad vi kan för att hjälpa och kommer att fortsätta följa hur situationen utvecklas, säger han.

Finns ett tak på stödinsatsen

Taket på Spotifys bidrag till Covid-19 Music Relief kommer att ligga på motsvarande 100 miljoner svenska kronor. Pengarna är en stödinsats till musikskapare runt om världen.

De svenska ”Nu tystnar musiken”-artisterna påpekade i sitt upprop att Spotifys två grundare tjänat ihop uppskattningsvis 27 respektive 20,5 miljarder svenska kronor på artister, musiker och låtskrivares bekostnad. Enligt en talesperson för Spotify som Dagens Nyheter talat med förs även en dialog med möjliga samarbetspartners i Sverige för en mer riktad insats.

LÄS MER:

Coronaviruset: Trebarnsmammans kamp för att ha råd med lunchen

Därför bör du inte åka till lantstället i coronatider

Här är de vanligaste symtomen av coronaviruset

Mer läsning

Femina