Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Dagny Carlssons sju mest oförglömliga citat

04 maj, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt.
dagny carlsson
Tidigare i år somnade Dagny Carlsson in, 109 år gammal. Men hennes oförglömliga citat lever kvar. Dessutom visar de att vi kan lära oss mycket av denna härliga kvinna.
Annons
Skönhetsikonerna de senaste hundra åren - så har de sett utBrand logo
Skönhetsikonerna de senaste hundra åren - så har de sett ut

Dagny Carlsson somnade in den 24 mars 2022, 109 år gammal. Den 8 maj skulle hon ha fyllt 110. Dagny blev känd hos svenskarna för tio år sedan, då hon, efter att ha gått en datorkurs som 99-åring, startade en blogg. Bloggen, där Dagny kallade sig Bojan, blev snabbt en succé.

Dagny Carlsson arbetade som sömmerska

Dagny Carlsson föddes i Kristianstad 1912 (samma år som fartyget Titanic sjönk), som äldst av fem syskon. Efter att ha gått i skolan i åtta år började hon arbeta som sömmerska på en skjortfabrik. Hon fortsatte därefter att arbeta på fabrik i tjugo år, innan hon sedan vidareutbildade sig och blev arbetsledare på en korsettfabrik i Sundbyberg. Efter det arbetade hon på Försäkringskassan, där hon bland annat jobbade med konstinköp. 100 år gammal blev hon Sveriges äldsta bloggare och influencer.

dagny carlsson 2020
Dagny Carlsson i vimlet 2020.

Dagny Carlssons gjorde sitt sista inlägg på sin bloggen den 28 januari 2022. Hon skrev då att en vän sagt ”att jag har minst nio liv, som katten, men jag vet inte vad jag skall använda så mycket av liv till”.

Annons

Hon skrev också om sin stundande 110-årsdag.

”(Jag) ser fram emot att fira min 110-årsdag i maj, gärna med en liten fest. Skall det vara kalas så skall det vara livat på festen”.

Så levde Dagny Carlsson

Dagny Carlsson var gift två gånger och hade inga barn. Innan bloggkarriären drog igång hade hon några år som vanlig pensionär. Då förgyllde maken Harry hennes tid, har Dagny Carlsson berättat i en intervju med Allas/Året Runt.

– Jag hade det väldigt trevligt och fint när min man levde. Han var utåtriktad och vi reste mycket, och var också mycket på teater och opera.

dagny carlsson sommar
Dagny Carlsson sommarpratade år 2017.

Harry dog i cancer 2014, och det beskrev hon som oerhört tungt.

– I början var jag så ledsen att det inte var klokt. Jag var fullt övertygad om att jag efter ett par tre dagar skulle dö själv. Men när jag inte dog var jag tvungen att leva. Sedan mildras ju saknaden med åren.

Annons

Från 2021 bodde Dagny Carlsson på ett äldreboende. Innan hon gick bort skänkte hon sin lägenhet till Cancerfonden. Under åren fick Dagny flera utmärkelser. Hon utnämndes till Årets senior 2015 och till guldambassadör i Kristianstad, 2019. Dagny har dessutom både sommarpratat och vinterpratat.

Sju oförglömliga citat av Dagny Carlsson

Dagny Carlsson blev oerhört älskad för sina kloka tankar och sitt sätt att vara ödmjuk men ändå rättfram. Hon hyllade Greta Thunberg på sin blogg, men hade inget till övers för personerna på internet som lämnade tråkiga kommentarer.

– Jag bryr mig inte ett dugg om vad de tramsar om, sa hon i Nyhetsmorgon i slutet av 2019.

dagny carlsson
Dagny Carlsson vinterpratade 2017.

109-åringen må ha gått ur tiden, men hennes fantastiska citat lever kvar. Vi har samlat de allra bästa – och mest tänkvärda.

  • ”Man får inte gamla till sig!”
  • “Jag har nog alltid haft lite jävlar anamma i mig”
  • ”Folk skulle bry sig mer om varandra. För de har inte tid, de går och kikar i mobilen som att man ska missa det minsta.”
  • ”Det var inte bättre förr!”
  • ”Det är meningslöst att hålla på att oroa sig. Det som sker det sker.”
  • ”Var snäll mot andra, för då är de snälla tillbaka.”
  • “Jag tycker inte att ungarna har vett att värdesätta att de får gå i en bra skola. När jag var barn fanns det nästan ingenting.”

Annons