Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Daniel Radcliffe stöttar transpersoner efter J. K. Rowlings kritiserade tweet

09 jun, 2020 
Av
j k rowling daniel radcliffe
Harry Potter-författaren J. K. Rowling skickade i helgen en rad tweets som fansen kritiserar för att ha transfobiska budskap. Nu går skådespelaren Daniel Radcliffe ut och tar avstånd från hennes uttalanden.
Annons
5 Disney-kvinnor att inspireras avBrand logo
5 Disney-kvinnor att inspireras av

J. K. Rowling är i blåsväder sedan hon i helgen postade en debattartikel med rubriken ”Skapa en mer jämställd värld efter Covid-19 för personer med mens”. J. K. Rowling raljerade i sin tweet över formuleringen ”Personer med mens” och skrev:

”Jag är säker på att det brukade finnas ett ord för dessa personer. Någon hjälp mig.” Hon skrev sedan tre varianter på ordet ”kvinna”, alla felstavade och med frågetecken efter.

Kritiken lät inte vänta på sig och fansen menar nu att J. K. Rowling, som har 14,5 miljoner Twitterföljare, är transfob.

”Inte hat att tala sanningen”

Fansen menar att författaren osynliggör transpersoner och icke-binära, något hon inte håller med om. Rowling fortsatte sitt resonemang i en rad tweets, bland annat genom att skriva:

Annons

”Jag känner och älskar transpersoner, men att radera begreppet kön tar bort mångas förmåga att meningsfullt diskutera sina liv. Det är inte hat att tala sanningen.”

Och:

”Tanken på att kvinnor som jag, som har varit empatiska mot transpersoner i årtionden, som känner släktskap med dem eftersom de är sårbara på samma sätt som kvinnor – dvs för manligt våld – ’hatar’ transpersoner eftersom de tycker att kön är verkligt och har upplevt konsekvenser av det – är nonsens.”

Daniel Radcliffe tar avstånd

Daniel Radcliffe som spelar Harry Potter i filmatiseringarna av Rowlings böcker, är också kritisk till hennes uttalanden och tar nu avstånd. Han vädjar till fansen att inte låta Rowlings uttalanden förstöra de fina minen de har med böckerna och filmerna. I ett blogginlägg hos den brittiska stödorganisationen för utsatta HBTQ-personer, The Travor Project, skriver Daniel Radcliffe att ”transkvinnor är kvinnor.”

Annons

Han fortsätter:

”Jag beklagar djupt den smärta dessa kommentarer har orsakat dig. Jag hoppas verkligen att du inte förlorar det som var värdefullt för dig i dessa berättelser. Jag tror att vad än det var i berättelserna som slog av hos dig och hjälpte dig vid något tillfälle i livet, är mellan dig och boken du läste, och det är heligt. Min övertygelse är att inget kan nå det.”

Tidigare kritik mot Rowling

Helgens utspel från J. K. Rowling är inte hennes första av denna sort. Hon har tidigare gillat tweets med budskap om att transpersoner är ”män i klänningar”, och gång på gång talat om hur ”kön finns på riktigt”, senast i december i fjol, skriver Vox.

Daniel Radcliffe är heller inte den första ur Harry Potter-casten att visa sitt stöd för HBTQ-rörelsen. Även Emma Watson som spelar Hermione Granger i filmerna har tidigare talat om transpersoners rättigheter.

Källa: SVT Nyheter

Foto: TT

LÄS MER:

Annons