Häromveckan var hertiginnan Catherine och prins William på besök i Sverige och Stockholm. Men nu är det kungliga paret åter tillbaka på hemmaplan i England. Under söndagen gick hertigparet, traditionsenligt, på den så kallade Bafta-galan, den brittiska motsvarigheten till filmgalan Golden Globes.

Årets gala kretsade, precis som många andra galor just nu, en hel del kring #metoo-rörelsen och Time’s Up-uppropet. Många, nästan alla, stjärnor bar svart och en hel del av dem signalerade också sin ståndpunkt mot sexuella övergrepp genom att bära särskilda Time’s Up-pins. Inför galan skrev dessutom cirka 190 filmstjärnor under ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp. Texten publicerades i brittiska The Observer.

Eftersom Baftta skulle ha kungliga gäster på röda mattan spekulerade många kring om också de skulle välja att bära svart. Kungligheter är sällan politiska men många menade att eftersom detta upprop ej handlar om politik utan mer om mänskliga rättigheter vore det knappast konstigt om Kate och William skulle bära svart under Bafta-kvällen.

Så, hur blev det då? Kates styling hamnade onekligen i fokus under kvällen. Varför? På grund av att hon faktiskt valde bort svart. Istället kom hertiginnan, som just nu är gravid med sitt och Williams tredje barn, till galan i en grön klänning. Hon matchade klänningen med gröna juveler. William bar däremot svart.

Kates val gjorde många besvikna.

– Jag vet att kungligheter inte ska vara involverade i protester och sådant men skulle det verkligen varit SÅ DUMT om Kate bar svart, twittrade Rachel McGrath.

Hon fortsatte:

– Man pratar om att de här ska vara ”moderna kungligheter” men det här är ett tydligt bevis på att ingenting har förändrats.

Läs även:

Kate Middleton valde svenskt mode under Stockholmsbesöket

Kate Middleton: ”Vi måste våga prata om hur tufft det är att vara mamma”

Inspireras av Kate Middletons vackra stil

Foto IBL
Artikeln publicerades först på ELLE.