Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Därför stoppar Ted Gärdestads barn filmen om sin pappa

03 jul, 2024 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Dokumentärfilmen om artisten Ted Gärdestad skulle ha haft biopremiär den 16 augusti i år. Men nu stoppas den – av hans barn.
Annons
5 älskvärda filmer från 80-taletBrand logo
5 älskvärda filmer från 80-talet

Ted Gärdestad är en av Sveriges största artister, genom tiderna. Med låtar som Sol, vind och vatten, Himlen är oskyldigt blå, För kärlekens skull, Jag vill ha en egen måne och Satellit har han blivit oförglömlig. Tillsammans med brodern Kenneth Gärdestad skapade Ted de storslagna låtarna vi än i dag håller så kära. De vi spelar på bröllop, barndop och skolavslutningar. De vi hör i radio, närapå dagligen – trots att de gått decennier sedan de skrevs. Ted komponerade i regel musiken, medan Kenneth skrev de vackra texterna.

Ted Gärdestads liv var långt ifrån händelselöst och 2018 skildrades det i filmen Ted – För kärlekens skull, med Adam Pålsson i huvudrollen som Ted.

Ted Gärdestads kärlek – och barn

Då Ted Gärdestad under 1980-talet var som allra mest populär så fann han kärleken i skådespelerskan Ann Zacharias.

Annons

– Jag älskade Teds nyfikenhet, han var så mångsidigt begåvad, han skrev fantastisk musik och var duktig på tennis. Han var en väldigt mjuk person, romantisk och nyfiken och det är väl det vi kvinnor söker hos män, har Ann berättat i en intervju med Aftonbladet.

Paret fick två barn ihop, dottern Sara och sonen Marc, men gick senare skilda vägar.

Trots framgången, eller kanske på grund av den, hade Ted många svårigheter i livet.

Ted tillsammans med Ann och sina två barn.Roger Tillberg/TT

– Man ville tjäna pengar på honom och han sprängde sig för att leva upp till kraven. Vår lyckligaste period var när han läste teologi och jag filosofi på universitetet. Då väntade jag Sara, vårt första barn. Sen gick han med i den religiösa Bhagwanrörelsen. Förvandlades. Blev en annan, har Ann berättat för Svenska Dagbladet.

Annons

Ted drabbades också av psykisk ohälsa. Han hörde röster.

– Jag använde aldrig ordet schizofren medan Ted levde. När jag pratade med mamma och pappa om det så kallade vi det ”en psykos” eller ”psykiska problem”, har Kenneth Gärdestad berättat för Expressen.

Sommaren1997 valde Ted avsluta sitt eget liv.

Dokumentären om Ted Gärdestad stoppas

I augusti i år, 2024, skulle en dokumentärfilm om Ted ha haft premiär. Arbetet med Min bror, Ted har pågått sedan 2015. Enligt Expressen handlar filmen om vad Ted Gärdestads bror, Kenneth Gärdestad, ska ha berättat för filmteamet innan han gick bort för sex år sedan. Men nu står det klart att filmen stoppas.

”Filmen kommer inte att gå upp på bio i nuläget, allt är skjutet på framtiden”, skriver Louise Bodin på Lobo PR, som arbetar med Folkets bio, i ett mejl till tidningen.

Bröderna Kenneth och Ted Gärdestad, 1972.Michael Brannäs/TT

I filmen märks en rad kända namn, som Janne Scaffer, Lena Andersson samt Harpo. Att filmen nu stoppas ska, enligt Louise Bodin, handla om musikrättigheterna.

Men enligt Teds egna barn är sanningen en annan. Det är nämligen barnen som stoppar den kommande dokumentären om sin pappa. Anledningen? Den är ”för dålig”

Teds dotter, Sara.Stina Stjernkvist/TT

– Den är inte värdig min pappa, säger dottern Sara Zacharias till Dagens Nyheter.

Hon fortsätter:

– Det är olyckligt att de inte gjorde saker i rätt ordning och clearade rättigheterna innan de påbörjade sitt projekt. Nu har de lagt många år på en film som de inte ens har vetat om de kan visa på bio.

Annons