Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

De bästa kvinnliga komikerna i Sverige 2020

30 mar, 2020 
AvStina Dahlgren
Johanna Nordström
Petra Mede och Babben Larsson har fått sällskap av fler briljanta komiker. Här är Sveriges nya humorelit som gör succé både på sociala medier och i tv.
Annons

Mia Skäringer, Petra Mede, Babben Larsson och Sissela Kyle – det är namnen på välkända komiker som har varit i branschen i decennier. Nu får de sällskap av ännu fler kvinnor.

De senaste åren har nämligen allt fler unga tjejer slagit igenom i komikerbranschen. De gör stor succé med egna shower, tv-program och hundratusentals följare på sociala medier. Vi har listat några av de allra hetaste namnen just nu som du bör ha koll på.

Hetaste komikerna i Sverige just nu

Johanna Nordström

Johanna Nordström står på scenen
Johanna Nordström delar ut priset för ”Årets scenshow” på Barncancergalan.

Johanna Nordström är 24-åringen som slog igenom på Twitter med sina hysteriskt roliga tweets. Hon värvades snabbt till Aftonbladet, därefter till Nyheter24 samtidigt som hon jobbade deltid på P3. Numera är hon sin egen chef och arbetar på heltid med humor.

Annons

Hennes Instagramkonto har över 200 000 följare och där lägger hon upp små roliga videoklipp och sketcher. Johanna har även turnerat Sverige runt med sina stand up-föreställningar och är just nu aktuell med humorshowen Ring polisen.

Som att det inte vore nog, hon har även lett musikgalan Rockbjörnen och är också en av komikerna i humorprogrammet Parlamentet på TV4. Tidigare hade hon även en egen podcast. Det här är tjejen som syns och hörs överallt helt enkelt, och vi älskar det!

Petrina Solange

Petrina Solange står på scenen och heller i en mikrofon.
Petrina Solange är med och driver stand up-klubben Ståupp under jord.

Du har kanske hört henne i radioprogrammet Tankesmedjan? Eller sett henne i nyinspelningarna av tv-programmet Släng dig i brunnen? Petrina Solange är 29 år men har redan hunnit med en hel del.

Det är dock först på senare år hon verkligen har slagit igenom stort, bland annat genom sin medverkan i TV4:s program Parlamentet. 2015 korades hon till årets kvinnliga komiker på svenska stand up-galan och sedan dess har hennes karriär gått spikrakt uppåt. Petrina driver även stand up-klubben Ståupp under jord i Malmö.

Shanthi Rydwall-Menon

Shanthi Rydwall-Menon poserar med händerna i sidan
Shanthi Rydwall-Menon ledde galan Daisy Beauty Awards tidigare i år.

Shanthi Rydwall-Menon är 28 år gammal och började med humor redan på gymnasiet. Hon startade med radio och har flera gånger varit kåsör i P1:s program Tankar för dagen. Dessutom har hon varit gäst i flera av P3:s humorprogram.

Annons

Trots att många känner igen hennes röst är det först på senare år svenska folket har fått ett ansikte på Shanthi. 2018 slog hon igenom både i Parlamentet och i TV4:s sketch- och humorprogram Mumbo Jumbo. Där imiterar hon kändisar som Maria Montazami, David Batra och Alice Bah Kuhnke. Hon har även en egen Youtubekanal som du kan spana in här.

Kristina ”Keyyo” Petrushina

Keyyo och Pär Lernström leder Talang
Pär Lernström fick äran att leda Talang tillsammans med Keyyo 2017 och 2018.

23-åriga Keyyo blev känd genom sina videor på Youtube. Hon har flera gånger vunnit priser, bland annat som årets stjärnskott på Youtube-galan Guldtuben. Hon blev även den första kvinnan att vinna pris för årets humorkanal på samma gala år 2016.

Mellan sina egna humorshower, podcaster och radioprogram har Keyyo även hunnit med att programleda Barncancergalan och Rockbjörnen samt lett Talang tillsammans med Pär Lernström. 2018 turnerade hon dessutom med sin egen föreställning Ryssen kommer. Vi väntar spänt på vad som kommer härnäst från Keyyo!

Bianca Kronlöf

Bianca Kronlöf i blå kostym
Bianca Kronlöf och hennes syster är hjärnorna bakom Full patte på SVT.

Systrarna Tiffany och Bianca Kronlöf ligger bakom succéprogrammet Full patte på SVT. 2016 vann programmet pris på Kristallen för årets humorprogram och samma år prisades även Bianca då hon mottog en statyett som årets nykomling på Guldbaggegalan.

– Sträva efter jämlikhet. Det dödar inte kreativiteten. Det enda det dödar är att samma personer ska få skapa för statliga medel. Och, det här priset får jag när jag har  varit med i ett år! Fattar ni hur livsfarlig jag kommer att vara vid 65…? sa hon i sitt tacktal.

Heja Bianca!

Foto: TT

LÄS MER:

 

 

Annons