Ann-Louise Hansson

Ann-Louise Hansson.

Ann-Louise Hansson 2019.

Den okrönta drottningen bland Melodifestivalens förlorare är helt klart Ann-Louise Hansson. Vilken kämpe! Mellan 1963 och 2019 har hon varit med och tävlat i Melodifestivalen 12 gånger, och aldrig placerat sig högre upp än på en fjärde plats. Men det har inte hindrat henne – hon har återkommit ändå. Ann-Louise har också provat många olika konstellationer, och tävlat både som soloartist och i grupp.

1966, 1969 och 1973 blev hennes glansår, då hon hamnade på en fjärde plats alla gångerna. När hon tävlade sist nu 2019 med låten Kärleken finns kvar, som handlade om vännen Lill-Babs, kom hon femma i deltävlingen, och gick inte vidare.

Charlotte Perrelli har klippt av sig håret inför Melodifestivalen

Andreas Johnson

Andreas Johnson.

Andreas Johnson 2006.

Andreas Johnson gjorde succé när han gjorde debut i Melodifestivalen 2006 med låten Sing for me, och landade på en tredjeplats. Året därpå blev det silvermedalj efter The Ark, när Johnson tävlade med A little bit of love.

Där borde Andreas Johnson kanske ha hängt av Mello-kostymen, för efter det har det bara gått sämre. 2008 tävlade han med flerfaldiga Mellovinnaren Carola, men deras bidrag One love åkte ut i Andra chansen. 2010 tog han sig till final på egen hand igen, och fick en sjätte plats. 2012 åkte han ut i Andra chansen igen, och 2015 tog han sig inte ens vidare från deltävlingen. Sist han tävlade, 2019, gick han till Andra chansen på nytt, men åkte ut där – för tredje gången.

Nick Borgen

Nick Borgen.

Nick Borgen 1997.

När Nick Borgen gjorde sin debut i Melodifestivalen 1993 var det direkt succé – låten We are all the winners hamnade på andraplats, och blev en superhit folk fortfarande sjunger på.

Det gjorde at Borgen bestämde sig för att vara med de kommande fyra åren också. 1994 blev det en fjärdeplats, och 1995 och 1996 hamnade han på en sjätteplats båda åren. 1997 tävlade han för sista gången med World wide webb – en låt som landade på en nionde plats.

Alcazar

Alcazar 2014.

Alcazar 2014.

Discotrion – och emellanåt discokvartetten – Alcazar har tävlat i Melodifestivalen fem gånger. 2003 med Not a sinner nor a saint och 2005 med Alcastar blev det två bronsplaceringar. Därefter dalade succéerna, men gruppen gav inte upp drömmarna om Eurovision song contest för det. 2009 blev det en femteplats i finalen med Stay the night, men året därpå räckte inte låten Headlines längre än till andra chansen. Därefter dröjde det fyra år innan gruppen var med för sista gången 2014, då med låten Blame it on the disco. När den hitten inte tog sig längre än en tredjeplats gav gruppen upp Melodifestivalen för gott – men med flaggan i topp!

16 one-hit-wonders i Melodifestivalen - var tog de vägen sen?

BWO

BWO.

BWO 2008.

Electropoptrion BWO – tidigare Bodies without organs – med Martin Rolinski, Alexander Bard och Marina Schiptjenko hade nog klarat sig bra i Eurovision song contest med sin hitvänliga musik och glammiga scenframträdanden. Men det är så klart bara spekulationer, eftersom de aldrig lyckades vinna Melodifestivalen.

Första försöket i Melodifestivalen tävlade de med låten Gone och lyckades inte ta sig vidare från deltävlingen. När de året därpå tävlade med Temple of love gick det desto bättre – låten blev tvåa i finalen, och slogs bara av Carola och Evighet.

Bandet tog sedan ett sabbatsår från Melodifestivalen, innan de 2008 dök upp med det mest maxade numret de kunde komma på – Lay your love on me framfördes med extravaganta kläder, hiss upp i taket och gnistregn. Men inte ens det räckte för att komma till Eurovision song contest.

Där borde bandet ha gett upp, men de gav Melodifestivalen ett fjärde och sista försök 2009. Låten You're not alone tog sig till Andra chansen och blev utslagna av Lili och Susie. Strax därefter splittrades gruppen.

Danny Saucedo

Danny Saucedo.

Danny Saucedo 2011.

Danny Saucedo har försökt vinna Melodifestivalen flera gånger – och kommit riktigt nära alla sina försök. 2009 tävlade han med sin grupp EMD och låten Baby Goodbye slutade på en tredjeplats i finalen.

2011 var det dags för hans första försök som soloartist i Mello, och låten In the club slutade som tvåa efter Eric Saades Popular. Eftersom Saade slutade på en tredjeplats i Eurovision song contest var det ingen som argumenterade för att fel låt hade vunnit.

Året därpå satsade Danny Saucedo stenhårt och hans låt Amazing hade antagligen blivit vinnarlåten – om den inte hade ställts mot Loreens Euphoria. Loreen vann överlägset i Sverige, och blev dessutom den Eurovision song contest-vinnare med flest 12-poängare genom tiderna.

Danny Saucedo har varit öppen med hur besviken han var efter sin andra andraplacering, och det är först i år han är med och tävlar igen, nu med låten Dandi dansa.

Quiz: Hur mycket kan du om Melodifestivalen?