30 år har nu gått sedan kultserien Twin Peaks hade premiär, en serie som fick ett enormt genomslag när den kom. Med sin speciella stil banade serien väg för hur serier ser ut i dag och trots att den har några år på nacken är den fortfarande extremt sevärd.

För tre år gjorde serien comeback och en tredje säsong lanserades med flera av skådespelarna från originalet, bland andra Kyle MacLachlan, David Duchovny och Sheryl Lee.

Vad hände egentligen med skådespelarna i den populära serien, och vad gör de i dag?

Kyle MacLachlan (Agent Dale Cooper)

Kyle MacLachlan spelade Agent Dale Cooper i serien och har synts i en rad andra produktioner sedan dess. Bland annat har han medverkat i Sex and the City, Desperate Housewives, Agents of SHIELD och Portlandia. Han spelar även president Franklin D. Roosevelt i det norska dramat Atlantic Crossing.

Lara Flynn Boyle (Donna Hayward)

Lara Flynn Boyle har haft en framgångsrik skådespelarkarriär sedan succén med Twin Peaks, men har dragit sig ifrån rampljuset på senare tid. Efter serien syntes hon i bland annat Waynes World, Red Rock West och Men in Black II och hon har även haft roller i Ally McBeal, The Practice och Las Vegas. Den senaste gången hon sågs i en större film var 2014 i Lucky Dog, men har också nyligen filmat indiedramat Death in Texas.

David Duchovny (Dennis “Denise” Bryson)

David Duchovny är förmodligen den skådespelare som har haft allra störst framgång efter serien. Bland annat har han setts i serier som X-files, Aquarius och Californication, och när det gäller filmer har han haft större roller i Kalifornia, Evolution, Zoolander och i filmerna om X-files. Just nu spelar han in filmen The Craft.

Sheryl Lee (Laura Palmer)

Efter att ha spelat Laura Palmer, kvinnan som blir mördad i serien, har hon haft en del roller i filmer som Vampires, Texas Killing Fields och Winters Bone. På seriefronten har hon setts i One Tree Hill, Dirty Sexy Money samt Desperate Housewives. I dagsläget arbetar hon även som lärare på skådespelarskolan The Actor’s Director Workshop.

Ray Wise (Leland Palmer)

Ray Wise hade en rätt framgångsrik karriär innan Twin Peaks, bland annat var han med i filmer som Robocop och Cat People och i serierna Dallas och Remington Steele. Han har även fortsatt i samma spår och haft roller i filmer som Rising Sun, Good Night and Good Luck, One Missed Call och X-Men: First Class. Han har även synts i How I Met Your Mother, Mad Men och Fresh Off the Boat, bara för att nämna några. Nu senast kunde vi se honom i komedin Beast Mode och just nu spelar han in filmerna King King och For Entertainment Purposes Only.

Mädchen Amick (Shelly Johnson)

Amick är en av de skådespelare från serien som är aktuella just nu. År 2017 började hon att medverka i Netflix-serien Riverdale där hon spelar mamman till Betty Cooper (Lili Reinhart), en av huvudrollerna. Skådespelerskan har även synts till i serier som American Horror Story: Hotel och Mad Men.

Foto: TT

LÄS MER:

Minns du medlemmarna i A-Teens? Så lever de i dag

13 snart 30 – det gör skådespelarna i dag

Klassiska kändispar genom tiderna – kärlekshistorierna vi minns

Mest läst