Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Det här visste du kanske inte om Greta Thunberg

03 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografNaina Helen W. Jåma/Aftonbladet/TT
Svenska miljöaktivisten Greta Thunberg har vuxit upp framför ögonen på hela världen, och blivit en av världens mest inflytelserika människor.
Men hur bra koll har du på 19-åringen?
Här är några saker du kanske inte visste om Greta Thunberg.
Annons
5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom årenBrand logo
5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom åren

16 år gammal slog sig Greta Thunberg ner framför Sveriges riksdag, med en skylt i kartong där hon hade skrivit ”Skolstrejk för klimatet”. Bara några månader senare hade den svenska tonåringen blivit ett världsfenomen, som uppmärksammats av både världsledare, några av världens största medier och Hollywood-stjärnor som Leonardo DiCaprio.

Idag har Greta Thunberg hunnit fylla 19 år, och är den globala klimatrörelsens frontfigur, och en av världens mest inflytelserika personer med miljontals följare på sociala medier.

Men här är några saker du kanske inte visste om Greta!

Det heter hon egentligen

Hon har blivit känd som Greta Thunberg över hela världen, men hennes namn är ännu stiligare än så – Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg heter miljöikonen.

Annons

Fick mamma Malena Ernman att bli miljökämpe

Innan Greta Thunberg började inspirera en hel värld, så började hon sin klimatkamp väldigt lokalt – nämligen i hemmet. Hon fick sin mamma, Melodifestivalvinnaren och folkkära operasångerskan Malena Ernman, att sluta flyga och sluta äta kött. Även pappa Svante Thunberg gjorde samma åtgärder för dotterns skull.

Inspirerades av vapendemonstrationer

Greta Thunberg har berättat att hon fick inspiration till sina klimatdemonstrationer av de anti-vapen-demonstrationer som organiserades av unga i USA. Efter att ha hört talas om den grupp studenter i Florida som protesterade mot hur enkelt det är att köpa vapen i USA, så adapterade Greta det till sin egen kamp för klimatet.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Skrev bok

2019 släppte Greta Thunberg boken Scener ur hjärtat som hon skrivit tillsammans med sina föräldrar. Boken berättar bakgrunden till hennes uppmärksammade val att sätta sig utanför riksdagen i augusti 2018.

”Greta-effekten”

Det finns en vetenskapligt bevisad ”Greta-effekt”. Forskningsstudier har visat att Greta Thunberg har lyckats mobilisera både unga personer och vuxna så pass att offentliga personer och politiker har tvingats börja ändra inställning till klimatfrågor.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons