Det är i en kommande TV4-intervju som drottningen berättar om sin brors sista svåra tid i livet. Walther Sommerlath dog i oktober, i vad som då beskrevs som ”en tids sjukdom”. Men nu avslöjar drottningen att hennes nio år äldre bror var mycket svårt sjuk i demens:

– Han gick inte bort i corona, det gjorde han inte. Utan i Alzheimer, säger hon i det klipp från intervjun som TV4 har lagt upp.

En mycket tung erfarenhet för drottningen personligen:

– Det är en förskräcklig sjukdom. Det är smärtsamt, gradvis blir man plötsligt ingenting i sitt medvetande, man kan inte få svar, man hittar inte rätt – men man blir irriterad. Så det var väldigt svårt att hantera min brors sjukdom, särskilt de sista månaderna.

Walther Sommerlath avled i Alzheimer, samma ärtliga sjukdom som också drabbade drottning Silvias mor Alice Sommerlath, här med drottning Silvia 1977.

– Jag trodde att jag hade lärt mig mycket genom mammas sjukdom, och i 25 år har jag verkligen arbetat med de här frågorna. Men det här var en helt ny situation. Alltså, Alzheimer är något förskräckligt, det måste jag säga, säger drottning Silvia nu.

Drottningen beskriver också sin frustration över att sjukdomen är så oberäknelig – men också sin känsla, som anhörig, av total hjälplöshet. Trots att hon hade hela Silviahemmet bakom sig och sannolikt bästa tänkbara stöttning, så var det så många frågor om Walther och hans svåra sjukdom som aldrig kunde få några svar:

– ”Vid vilken punkt är han nu?”, ”Kräver jag för mycket eller för lite?”, ”Kan jag vänta mig att han reagerar på det eller det sättet?” Det finns ingen handbok. Och där tror jag att man måste hjälpa till med att visa och berätta hur hur det är och vad man ska göra.

Walther Sommerlath död i Alzheimer

Hur hanterar drottningen sorg? frågar TV4:s Rania Shemoun Olsson och drottningen svarar med ett lite vemodigt leende:

– Det kanske är för tidigt att säga. Jag vet inte om jag har hanterat det än.

Allt detta ger också en ny dimension till drottning Silvias situation under hösten: Samtidigt som hon har engagerat sig för de Alzheimersjuka och deras anhöriga, har hon alltså tvingats se en av sina käraste brytas ner i just denna sjukdom.

En vacker inramning till ett tungt samtal: TV4:s Rania Shemoun Olsson träffade drottningen på Drottningholms slott, närmare bestämt i den så kallade sommarmatsalen, som brukar kallas slottets vackraste rum.

Walther Sommerlaths sista tid på Drottningholm

Walther Sommerlath bodde tidigare i Italien, och dessförinnan under många år i Paris. Men i mitten av oktober stod det klart att han hade fått sin fasta folkbokföringsadress på Drottningholms slott: Närmare bestämt i kronprinsessan Victorias gamla hem Nedre Sjöflygeln, ett mindre fristående hus som han delade med sin son Patrick och barnbarnen, de 12-åriga tvillingflickorna Anais och Chloé.

Hovet bekräftade uppgiften, men den tragiska orsaken till flytten var då inte känd. Det är inte heller känt hur länge Walther Sommerlath i praktiken bodde i Sverige. Den 23 oktober avled han stilla på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Hela intervjun med drottning Silvia kan ses i Kungahuset 2020 som sänds den 25 december kl. 20.00 i TV4.
Läs mer:

JUST NU: Silvias sorg! Brodern Walther Sommerlath är död
Här bär Victoria mamma Silvias över 20 år gamla jacka
Victorias rosa dröm och 19 andra Nobelklänningar från år 2000

Mer läsning

Femina