Elaine Eksvärds
Elaine Eksvärd om livet med adhd – och hur hon lever med det i vardagen
3:01

Efter reklamen: Elaine Eksvärd om livet med adhd – och hur hon lever med det i vardagen

(3:01)

Slå på ljud

I vintras diagnostiserades retorikexperten och småbarnsmamman Elaine Eksvärd, 41, med adhd. Det var efter att hennes vänner hållit en intervention med henne som hon sökte hjälp för att få en utredning.

– Redan när jag kom in i utredningen och träffade adhd-läkaren så log han försiktigt och frågade “hur känner du inför medicinering?“. Jag har ju grav adhd så jag är väl karikatyren, säger Elaine i podcasten Vårddjungeln som görs av Vården.se.

Det är en, för dagen, skör Elaine som gästar programmet och flera gånger brister hon ut i gråt när hon berättar om livets utmaningar till följd av diagnosen.

– Just nu har jag extremt dålig självkänsla. Jag har sovit dåligt vilket gör att jag hetsäter under nätterna. Glass och godis. Grubblar och tror att hela världen hatar mig. Om jag har dammsugit fel, då känner jag att jag är fel. Det finns liksom inget avstånd mellan sak och person. Jag är så jävla skör nu.

6 gånger kända kvinnor (i stor skala) backat sina medsystrar

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

”Jag har varit nära att skilja mig”

Snyftandes förklarar Elaine att hon vill berätta om sina svårigheter för att slå hål på myten om att adhd skulle vara en tillgång.

– Jag är så jävla trött på de här jävla fucking kändisarna som säger att det är en superkraft, när det är superjobbigt. Jag sitter här med en prilla i munnen för att få upp mitt dopamin. Jag har varit nära att skilja mig, jag har genomgått tre aborter, legat runt som ingen annan. Innan jag träffade Gustav, är en viktig detalj.

Hon förklarar att det sista hon ville var att bli “ännu en kändis med adhd” men att diagnosen har hjälpt henne att kunna må bättre. Idag vet hon till exempel varför hennes sätt ibland är en grogrund för konflikter.

– Du är dum i huvudet, tycker jag är jätteskönt att höra för då får jag chans att be om ursäkt. Mina närmsta vänner är killar, tjejer blir ofta sura på mig. Jag orkar inte umgås med massa neurotypiska människor som vill hålla på med sociala koder. Då umgås jag hellre med folk som har adhd, som berättar hur de känner.

elaine Med maken Gustav Eksvärd och barnen Matteo, Evelyn, och Pascal på Kolmården i maj i år.

Med maken Gustav Eksvärd och barnen Matteo, Evelyn, och Pascal på Kolmården i maj i år.

Elaine Eksvärd: "Så gör du slut snyggt"

Foto: TT

Leva med ADHD – 3 tips från Elaine Eksvärd
2:36

Efter reklamen: Leva med ADHD – 3 tips från Elaine Eksvärd

(2:36)

Slå på ljud
Mest läst