ellen-degeneres

Ellen DeGeneres slog igenom på 90-talet som komiker och fick en egen humorserie som sändes på tv. 2003 startade hon Ellen DeGeneres show – en talkshow som snabbt blev succé.

Tilldelades presidentens frihetsmedalj

I snart två decennier har programledaren sänt tusentals program, och har tittarsiffror som nästan slår Oprah Winfreys. Ellen DeGeneres har blivit något av ansiktet utåt när det kommer till att slåss för framför allt homosexuellas rättigheter, och hon avslutar varje program med orden ”var snäll mot varandra”.

2016 fick programledaren motta presidentens frihetsmedalj, en medalj som delades ut av Barack Obama. Den tilldelas personer som gjort ett enastående jobb med att förändra USA till det bättre.

”I sitt jobb och i sitt liv har hon varit passionerad förespråkare för jämlikhet och rättvisa”, skrev Vita huset då i ett uttalande.

Anklagelserna mot Ellen DeGeneres

Därför är många nu förvånade när en helt annan sida av programmet och programledaren nu kommer fram. Tidigare i våras berättade en före detta anställd att Ellen DeGeneres inte är så snäll som många tror.

– Är hon alltid snäll? Nej. Det irriterar mig att folk tror att hon bara är söt och glad och att hon kommer undan med det, uppgav källan till The New York Post.

På Twitter spreds inlägg där Ellen DeGeneres målades upp som elak och otrevlig. En tråd som skapades av radioprofilen Kevin T. Porter fick hög spridning. Han kallade henne där notorisk och ”en av de elakaste människorna som lever”. Kevin T. Porter uppmanade alla som hade historier om Ellen DeGeneres att svara i tråden. Tweeten har i skrivande stund nästan 3000 svar.

”Arbetsklimatet är oacceptabelt”

Nu kommer nästa bakslag för Ellen DeGeneres. Flera tidigare anställda vittnar om en miserabel arbetskultur.

– Den där ”var snäll”-skiten förekommer bara när kamerorna rullar. Det är bara för syns skull, säger en tidigare medarbetare till sajten BuzzFeed.

Sajten har pratat med tio personer som alla tidigare har jobbat med programmet, och alla säger samma sak – att arbetsklimatet är oacceptabelt. De flesta är dock eniga om att påhoppen och angreppen inte kommer från Ellen DeGenres själv utan från hennes personal. Dock anser flera att hon ändå har någon form av ansvar för det som sker.

– Om hon vill ha sin egen show och ha namnet på sin show, då behöver hon engagera sig bättre i vad som pågår. Jag tror att hon är omgiven av producenter som säger att ”allt går bra, alla är glada”, och att hon då tror på det, men det är hennes ansvar att göra mer än så, säger en tidigare anställd.

Rasism i produktionen av Ellen DeGeneres show

Ellen DeGeneres produktion har dessutom anklagats för rasism och en före detta anställd berättar hur hon flera gånger blev rasistiskt påhoppad av andra i produktionen. En manusskribent ska ha sagt på en jobbfest att denne endast kan namnen på de vita personerna som jobbar där.

Enlig Variety ska nu en internutredning ha startats gällande arbetsklimatet. Både före detta och nuvarande anställda kommer att intervjuas av en tredje part enligt uppgifter.

Ellen DeGeneres har ännu inte uttalat sig om påståendena, men några av de exekutiva producenterna i teamet har gått ut och bett om ursäkt.

”Vi tar allt detta på stort allvar och vi inser, som många andra i världen just nu, att vi behöver bli bättre, vi vill bli bättre, och vi kommer att bli bättre”, skriver de i ett uttalande till BuzzFeed.

Foto: TT, Twitter

LÄS MER:

Lista: Högst betalda kändiskvinnorna i världen 2020

Slagsmål och otrohet – Hollywoods värsta triangeldraman