Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Emil i Lönneberga-skådespelaren Maud Hansson Fissoun död

19 okt, 2020 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografBertil S-son Åberg/SVT/Youtube
Skådespelaren Maud Hansson Fissoun har gått bort. Hon gjorde roller i flera stora filmer, och blev mest känd som pigan Lina i Emil i Lönneberga.
Annons

Maud Hansson Fissoun gick bort den 1 oktober i år. Hon blev 82 år gammal. Det här rapporterar Aftonbladet om.

Som 19-åring fick hon en roll i Ingmar Bergmans klassiker Det sjunde inseglet, och spelade därefter i fler av Bergmans verk. Bland annat Smultronstället.

– Han gav henne en av de viktigaste rollerna i Det sjunde inseglet, som den stackars kvinnan som bränns på bål, säger Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet, till tidningen.

Rollen som Lina i Emil i Lönneberga

Mest känd blev hon som pigan Lina i Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga på 1970-talet.

– Som den kärlekskranka pigan i Emil i Lönneberga-filmerna tog hon för evigt en plats i det svenska folkets hjärtan. I och med den rollen blev hon folkkär, säger Jan Göransson till Aftonbladet.

Maud Hansson Fissoun jobbade under sitt liv med flera stora namn och spelade i en rad olika medier.

– Hon var också mångsidig med många seriösa roller, både i tv och teater. Hon har jobbat med några av de allra största, som Ingmar Bergman, Göran Gentele, Olle Hellbom och Kenne Fant. Det är väldigt tunga namn, Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet, till Aftonbladet.

Från 1965 var Maud Hansson Fissoun gift med Petros Fissoun, en rysk-grekisk skådespelare. De bodde bitvis i Grekland. Han avled 2016.

Foto: Bertil S-son Åberg/SVT/Youtube

LÄS MER:

Annons