Familjen lätt renoverar sitt drömhem i tv-programmet "Drömmen om Slottet"

Att just familjen Lätt gick och köpte ett förfallet, fuktskadat, eldhärjat och rivningshotat – men sagolikt vackert – 1800-talsslott i Östergötland var verkligen inget de planerat.

– Vi hade ett bra liv i Miami och hade egentligen inga tankar på att flytta, men hade i många år lekt lite med tanken för barnens skull, säger Agnes Lätt.

Utan det var när Agnes och Stefan firade sin 10-åriga bröllopsdag med släkt och vänner på en herrgård i Estland som tanken att bo i en herrgård väcktes. De kollade till och med in en herrgård i Estland, som Agnes Lätt ursprungligen kommer från, när de ändå var där. Och sen när de sökte på Hemnet för första gången dök  Hägerstad Slott upp överst på listan.

Hägerstad Slott utanför Åtvidaberg

Hägerstad Slott Foto: Michael Nilsson/Sothebys

– Det var kärlek från första ögonblicket, jag vet inte vad som hände – det bara kändes rätt. Vi tänkte egentligen inget, utan vi gick på magkänsla och kontaktade mäklare.

Läs ur annonsen när Hägerstad Slott var till salu 

I åtta avsnitt av ”Drömmen om Slottet” i Tv4 får tittarna följa familjens arbete för att göra slottet beboeligt igen.  Det är ett minst sagt gigantiskt renoveringsobjekt som de efter budgivning köpte för 4,3 miljoner. Men då fick de också 900 kvadratmeter boyta på två plan med källare och en vindsvåning.

Hägerstad Slott med sina tinnar och torn stod klart 1870 och är ritat av arkitekten Helgo Zettervall åt en direktör och hans fru. Paret visade upp sitt hem i dåtida livsstilsmagasin där det exceptionella boendet kallades för ”Sagans Fe-slott”. Sedan dess har slottet hunnit vara vårdanstalt men sedan två bränder under 2011 och 2012 har slottet stått tomt.

Agnes Lätt, Drömmen om Slottet i TV4

Agnes Lätt målar fasaden på Hägerstad Slott

Arbetet med att renovera Hägerstad gör de till stor del själva för att hålla sin begränsade budget. Målet är att källaren och den första våningen ska vara klar under det första året som slottsägare.

– Slottet är inte det första vi renoverar tillsammans, men det största. Innan vi träffades så renoverade Stefan flera  hus, vi har renoverat två hus tillsammans. Sedan har vi renoverat hus till våra kunder också, Stefan var mäklare och jag hans assistent och tog hand om uthyrning till semesterfirare. Vi gör allting tillsammans, säger Agnes Lätt.

Det är ett minst sagt jätteprojekt som ni har tagit er an, hur orkar ni?

– Man motiverar sig själv. Min motivation är inredning, jag älskar inredning och det här med väggmålningar och allt, det där är min motivation. Stefan tänker mycket på allt, hur man ska göra golv och väggar, säger Agnes Lätt.

Agnes och Stefan Lätt i Drömmen om Slottet i TV4

Agnes och Stefan Lätt pratar inredning inne i det förfallna slottet.

Att de spelat in programmet under tiden som renoveringen pågår har också bidragit till viljan att bli klar, en ”kick in the ass” som Agnes Lätt själv beskriver det.

– Vi är nästan imponerade av oss själva, vi har varit så duktiga, säger hon.

Se hur det går för deras projekt i programmet ”Drömmen om Slottet” som har premiär torsdag 13 september klockan 21.00 i TV4.

FOTO: TV4

Läs även:

7 vackra svenska slott som är värda ett besök

Nu kan du övernatta på Draculas slott – med Airbnb

7 weekends nära Stockholm – från romantiska hotell till spalyx