Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Familjens sorg efter Einárs tragiska död

27 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Den hyllade artisten Einár sköts till döds i ett bostadsområde, bara 19 år gammal.
Stjärnan, som har varit en av Sveriges mest spelade artister de senaste åren, sörjs av sin familj, och sin flickvän.
”Nils vi älskar dig så mycket”, skriver Einárs mamma, skådespelaren Lena Nilsson.
Annons
Till minne av Nils ”Einár” GrönbergBrand logo
Till minne av Nils ”Einár” Grönberg

Sedan genombrottet med Katten i trakten 2019 har rapparen Einár, eller Nils Grönberg som han egentligen hette, varit en av landets mest spelade artister, samtidigt som gangsterrappens popularitet i Sverige har ökat markant.

Kvällen torsdagen den 21 oktober rapporterade tidningarna om att en ung man skjutits till döds i stadsdelen Hammarby Sjöstads i Stockholm. Några timmar senare gick både Expressen och Aftonbladet ut med att det var Einár som skjutits med flera skott i närheten av en bostad, och att hans liv inte gått att rädda.

Under fredagsmorgonen sprids en känsla av chock, sorg och förtvivlan på sociala medier, både bland fans och kolleger, men även hos de som knappt hört en låt av Einár. Sorg över att en talangfull konstnär bara fick några år av karriär innan hans liv tog slut, och sorg över att ännu en tonåring dött i gängvåldet. Senare på fredagen hölls det också manifestationer för Einár på flera ställen i Stockholm, med tyst minut i området där han växte upp, och mammor från det gängdrabbade Järvaområdet som nattvandrade i Hammarby Sjöstad för att visa sitt stöd i sorgen.

Annons

Familjens stora sorg efter Einár

Nils Grönberg lämnar efter sig en sörjande familj, med mamma Lena Nilsson, en erfaren skådespelare, pappan och krögaren Erik Grönberg samt en halvbror. På tisdagen gick rapparens mamma för första gången ut och berättade om sorgen efter sin sons död i ett meddelande på Instagram, där hon också citerade Bibeln.

”Vi i Nils stora familj är tacksamma för alla er som sluter upp bakom oss i kärlek och gemenskap. Nils berättelser innehöll många känslor och upplevelser, både egna, men även andras. Nils levde med sin familj och sina vänner i kärlek. Nu består, tro, hopp och kärlek, men störst av allt är kärleken. Nils vi älskar dig så mycket”, skrev Lena Nilsson på Instagram.

Skådespelaren valde också att citera sonens låt Unge med extra energi.

”Och som du sa ... om Gud vill de blir bra nu, de blir bra nu”.

Rapparens svåra uppväxt i familjen

2019 gästade Einár och hans mamma Malou efter tio med Malou von Sivers på TV4, och pratade om att de gått igenom tuffa perioder under uppväxten.

Annons

Vi har båda haft våra nackdelar. Hon har fått stå ut med mycket, och det är samma med mig när jag var yngre, berättade Einár i intervjun.

De två konstaterade dock att de byggt upp en nära relation under åren.

– Jag är jätteglad för den relationen vi har, sa Lena Nilsson 2019, och fick medhåll av sonen:

– Vi har den bästa mamma- och son-relationen.

Lena Nilsson och Einár på Guldbaggegalan 2020.

Rapparens halvbror är son till skådespelaren Örjan Ramberg, som Lena Nilsson var tillsammans med i början av 90-talet. I en intervju med Expressen säger Ramberg att hans son sörjer sin halvbrors bortgång.

– Min son var väldigt fäst vid sin lillebror och också väldigt stolt över plattorna som han gjorde. De var plattor som jag själv knappt hade hört. Jag har förstått att han har haft en väldig framgång.

Flickvännens sista bild med Einár

Einár var ihop med kärleken Alexandra Torgrip, som han hade känt sedan han var barn. På Alexandras Instagramkonto finns bilder på paret på en resa i Dubai i april. Den sista bilden tillsammans med Einár publicerade hon en vecka före dödsskjutningen. Där står artisten och håller om flickvännen bakifrån, och de två poserar mot kameran på den svartvita bilden.

”Du & Jag”, skriver 19-åriga Alexandra till bilden på paret.

Annons