Kvinnorna vi vill se mer av 2021
Slå på ljud

Lydia Sandgren, 34, författare

”Är det här hennes debut, behöver hon aldrig mer skriva”, som tv-profilen Lotta Lundgren uttrycker det i en kommande intervju i Femina.

Sant, men åh så tråkigt det vore!

Att Lydia Sandgren skulle vinna Augustpriset för den ljuva tegelstenen "Samlade verk" kändes helt rättvist.
Men det behöver verkligen inte dröja elva år till nästa bok, tack.Sharareh och Roshi Hoss, 33 och 28, entreprenörer

Under byrånamnet Hoss Agency har systrarna Sharareh och Roshi slagit sig in på en marknad som dominerats av samma personer i decennium.
Allt började med att de fick förfrågan om att göra Kenzas 25-års fest - i dag är deras byrå inom event-service den som alla pratar om.

Väldigt inspirerande!

Marie Agerhäll, 38, komiker

Marie Agerhäll är komikern, regissören och skådespelaren som tagit Sverige med storm. I humorserien Dips, som hon gör med maken Jesper Rönndahl, spelar hon huvudrollen, och den nya säsongen får tittarna att sitta dubbelvikta av skratt. Agerhäll har också utbildat sig till journalist, och arbetat med succéproduktioner som Alla är fotografer, Babel och Fråga Lund.
Femina hoppas och tror att Marie Agerhäll dyker upp i ännu fler roliga sammanhang under 2021.
Gizem Erdogan, 32, skådespelare

Efter den urstarka rolltolkningen av IS-hustrun Pervin i dramaserien Kalifat som hon kammade hem en kristall för - har Gizem Erdogan fortsatt visa att hon har potentialen att av de riktigt stora svenska skådespelarna.
Lisa Langseths Kärlek och anarki och SVT-dramat Tunna blå linjen är bara fortsättningen på början.

Vi vill se ännu mer av Gizem Erdogan!Khaddi Sagnia, 25, friidrottare

Fick sitt stora genombrott 2020 med uppradade världsresultat. Nu håller vi tummarna för att det verkligen kan få bli ett OS i Tokyo och att Khaddi Sagnia får göra sand till guld i längdhoppsgropen.Klara Keller, 22, artist

22-åriga artisten Klara Keller har varit en av årets mest intressanta artistdebutanter. Med låtar som Hellre ingen alls än misslyckad och sin EP Hjärtansfröjd har hon slagit ner som en bomb i branschen.
Även Håkan Hellström verkar vara ett fan av den unga sångerskan - hon är nämligen med och sjunger på flera av låtarna på hans senaste album Rampljus.
Keller verkar bara ha börjat sin karriär, och det ska bli spännande att se vart hon hamnar.Paola Bjäringer, 40, designproducent

Designproducenten Paola Bjäringer är skaparen bakom det kvinnliga konstnärskollektivet Misschiefs. Bjäringer uppskattar och lyfter konstnärer och designers som vågar gå sin egen väg, och i kollektivet finns nu kvinnor i åldrarna 25 till 84 år, som alla har det gemensamt.

Mer sånt 2021!Susan Szatmáry, 43, designer

Hon har själv beskrivit sina accessoarer som modern lyx med art déco-känsla för en modern kvinna. Väsk- och smyckesdesignern Susan Szatmáry har gått via Alexander McQueen och de stora modehusen till eget märke. Förra året vann hon både priset som Årets accessoarsdesigner på Elle-galan och Damernas världs pris Guldknappen Accessoar.

Nora Arrhenius, 25, och Frida Vega Salomonsson, 25. tidningsmakare

Duon som ligger bakom uppstickaren Nuda vill att deras tidning ska vara som en middag där ingen håller med varandra.

Ambitiöst kombinerar de konst, mode och foto med djuplodande texter om filosofi och olika idéströmningar. Har redan väckt intresse internationellt och inte undra på det.

Vi följer med intresse resan vidare.Caroline Ringskog Ferrada-Noli, 40, författare och regissör

Den här författaren och poddaren är känd sedan länge för alla som lyssnar på En varg söker sin pod, som hon gör ihop med konstnären Liv Strömquist.

Nu även aktuell med hyllade SVT-serien Amningsrummet, där Alida Morberg och Liv Mjönes spelar nyblivna mammor som kämpar med förlossningsdepression och en känsla av otillräcklighet.

Serien har fått oss nyfikna på vad Caroline Ringskog Ferrada-Noli kan hitta på i framtiden, hon verkar inte precis vilja sitt fast i en mall.

Moonica Mac, 30, artist

Stjärnskottet Moonica Mac har liknats vid en modern Monica Zetterlund, och inte bara för det gemensamma förnamnet – hennes känsliga röst går rakt in i hjärtat.

I november 2019 släppte hon debutalbumet Stark & sårbar.

Den 29-åriga artisten, som också är utbildad bildlärare, har en ljus framtid, och fansen väntar redan på uppföljaren.Nooshi Dadgostar, 35, partiledare

Tog över rollen som partiledare för Vänsterpartiet efter att den populäre Jonas Sjöstedt valde att lämna politiken bakom sig och flytta till Vietnam där hans fru jobbar.
Nooshi Dadgostar gick med i Ung Vänster redan som 14-åring, har varit aktiv i partiet i 21 år och har dessutom hunnit studera juridik.

Hittills har hon mötts med värme från både partiet och från media – 2021 blir året då hon får visa vad hon går för som partiledare.


Sofia Tufvasson, 46, keramiker

Stockholmsbaserade keramikern Sofia Tufvasson skapar skulpturer och inredningsdetaljer i egna märket Tufva designs, som på kort tid har fått stor uppmärksamhet i branschen och även utanför Sveriges gränser.

Hennes keramik pryder bland annat The Audo i Köpenhamn, en nyöppnad mötesplats med hotell och showroom. Hon har också ställt ut sina skapelser i både New York och Chicago. Mycket av hennes framgång har kommit genom att hon visat sin keramik på Instagram – en plattform som öppnat många dörrar.

Blir intressant att se hur hon utvecklar sitt konstnärsskap 2021.

Mest läst