Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ferranteböckerna blir till teaterpjäs – då har den premiär!

19 okt, 2018 
AvIda Gustafsson
Den populära och älskade Neapelkvartetten har i sin helhet premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i mars 2019. Femina fick en pratstund med skådespelerskan Maja Rung som ska spela Elena.
Annons

Elena Ferrantes böcker om de rivaliserande vännerna Lila och Elena och deras uppväxt i Neapel har inte bara blivit tv-serie, utan ska även sättas upp som en pjäs med namnet ”Min fantastiska väninna” på scen i ett samarbete mellan Kulturhuset stadsteatern och Årsta Folkets Hus.

I rollerna som Lila och Elena kommer vi att få se Ruth Vega Hernandez och Maja Rung och arbetet med att bearbeta April de Angelis hyllade manus som fick lysande recensioner när pjäsen sattes upp i London förra året.

Repetitionerna för Min fantastiska väninna startar i december och Femina fick en pratstund med Maja Rung om hur det ska bli att gestalta hela Elena Ferrantes Neapelkvartett i en pjäs på scen.

– Hon är ju otroligt driven att ta sig vidare, att ta sig framåt uppåt via kunskap och bildning. Att kunskap är makt. Hon kämpar som fan, som alla i hennes bok, de kämpar så hårt och de har så mycket att kämpa emot. Och att Elena hela tiden kämpar mot Lila och att de fortsätter tävla som vuxna, att det hänger kvar, säger Maja Rung.

Annons

Bakom sig har Maja Rung en rad roller på på både scen och på film och är i höst aktuell i rollen som Snövit i Staffan Valdemar Holms vuxna tolkning av den klassiska barnsagan.

Att göra teater av en bokserien som är så populär där läsarna själva bildat sina egna uppfattningar om hur karaktärerna är som personer.

– Jag tycker att Elena Ferrante skrivit fram dem så mänskliga, de har flera olika sidor som vi människor har och det är inte enkelt att förstå någon av dem.

– Böckerna är så rika på situationer, och det är så jag ser hur karaktärerna är – via de situationer som hon sätter dem i och det är väldigt teatervänligt. Inom teatern handlar det om att befinna sig i olika situationer, den bryggan mellan boken och scenen kan vara relativt enkel.

Att göra en pjäs av de totalt fyra böckerna är en stor utmaning, så att publiken under endast ett par timmar får följa Elena och Lila genom livet, från deras första möte som barn i det fattiga kvarteret där de bor tills att de är i 60 årsåldern med livserfarenhet.

Annons

– Ska bli kul att få följa en karaktär under ett så långt tidspann, jag tror inte jag har gjort det, vi kommer följa dem mellan det att de är 10 år till 60 år, så det ska bli jättespännande att utforska det.

Pjäsen regisseras av Maria Sid och har översatts av Johanna Hedenberg. Min fantastiska väninna kommer att sättas upp Årsta Folkets Hus, vilket är en följd av att Kulturhuset och Stadsteaterns lokaler vid Sergels torg kommer att genomgå en renovering med start i januari 2019.

Min fantastiska väninna har premiär den 1 mars 2019, här kan du förhandsboka biljetter till föreställningen.

FOTO CARL BENGTSSON

Annons