Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten
film

Så bra är nya filmen av Pedro Almodóvar!

27 nov, 2024
Avclaus Nygaard Petersen
Fotografwarner bros
I The Room Next Door återförenas de gamla vännerna Ingrid och Martha under de mest tragiska omständigheterna. Med fantastiska prestationer från Julianne Moore och Tilda Swinton tar filmen oss på en emotionell resa, där varje ögonblick känns både kraftfullt och sårbart.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mästerregissören Pedro Almodóvars långfilmsdebut på engelska stöds av två enastående prestationer av Julianne Moore och Tilda Swinton i en film där det är okej att skratta åt döden.

Det finns filmregissörer, och så finns det ikoner som den spanske Pedro Almodóvar.

Sedan debuten i Pepi, Lucia, Bom 1980 har den flitige filmskaparen varit en av de mest trendsättande regissörerna i Europa. Han har spelat en avgörande roll för många karriärer, bland annat för några av sina mest frekvent använda skådespelare som Antonio Banderas och Penélope Cruz.

Därför kan det kanske förvåna att det dröjt över 40 år in i den spanske regissörens karriär innan han gör sin första engelskspråkiga långfilm.

Trots att språket är annorlunda är The Room Next Door fortfarande väldigt Almodóvarsk.

the room next door

Filmen som väcker alla känslor i kroppen!

Psykologen Ingrid (Julianne Moore) har inte träffat sin vän Martha (Tilda Swinton) på flera år, men de återförenas under sorgliga omständigheter. Martha lider av obotlig cancer, och även om väninnorna är glada över att ha hittat tillbaka till varandra efter så lång tid, vilar cancerspöket ständigt i bakgrunden.

Annons

När dödsdomen är fastställd och det bara handlar om månader, högst ett år, fattar Martha ett beslut: Hon slutar med de livsförlängande behandlingarna och köper en eutanasi-tablett på svarta marknaden. Den tidigare krigskorrespondenten vill avsluta sitt liv på sina egna villkor.

Julianne Moore & Tilda Swinton

Men hon vill inte göra det ensam.

Martha frågar Ingrid om hon vill tillbringa den sista tiden tillsammans med henne i ett hyrt hus, långt från New Yorks gator. Hon berättar inte när hon tänker ta pillret. Signalen kommer att vara att hon har stängt sovrumsdörren.

Ett spanskt vykort från New York

Titeln The Room Next Door syftar på att Martha ville att Ingrid skulle bo i rummet intill. Ingrid tycker dock att det är för litet och väljer istället ett större rum i källaren. Det gör i sin tur att hon varje morgon måste gå upp för trappan och det första hon ser är den röda dörren till sin dödssjuka vän.

Annons

Skräcken blir påtaglig när en vindpust av misstag stänger dörren, och Ingrid spyr i vasken medan hon gråter över att hennes vän är borta. Eller åtminstone tror hon det.

the room next door

Filmen är full av dialogscener där teman som liv och död, moderskap, sex och ungdomlig frihet granskas in i minsta detalj. Faktum är att det nästan känns som ett teatermanus som spelas upp framför kamerans lins.

Men det är en film Almodóvar har skapat baserad på Sigrid Nunez bästsäljare What Are You Going Through. Fotografen Edu Grau har fått fria händer, och bortsett från den nästan obligatoriska scenen där Ingrid går längs East River med New Yorks skyline i bakgrunden, finns det få stora visuella ögonblick att tala om.

Annons

The Room Next Door är, som titeln antyder, nära och intim. Det är den nära relationen mellan människor som står i fokus.

Enastående prestationer

Därför krävs det också skådespelare som kan axla den uppgiften. Att hålla publikens intresse i en film där allt bygger på lugna, existentiella dialoger är ingen lätt sak.

För den uppgiften finns det knappast någon bättre duo än Tilda Swinton och Julianne Moore.

Tilda Swinton och Julianne Moore i "The Room Next Door"

Även om det finns andra medverkande – inklusive John Turturro som är en gammal gemensam flirt till väninnorna och danske Alex Høgh Andersen i en mindre men viktig roll – är det de två huvudrollerna som dominerar och präglar The Room Next Door.

Annons

Det är avvägda, enastående och mycket naturalistiska prestationer.

När det gråts och skriks sker det i kontexten av döden och all den orättvisa som följer med den fasen av livet. Men det ger också utrymme för att reflektera över det liv som har levts. Martha ångrar att hon inte var mer närvarande i sin dotters liv av olika anledningar.

Först som tonårsmamma som fick sina föräldrar att uppfostra barnet och senare som krigskorrespondent som reste från konfliktzon till konfliktzon.

Vid ett tillfälle funderar hon högt på om det egentligen inte var en modersgestalt som dottern saknade i sitt liv. Det går rakt in i ett av Almodóvars välkända teman, som alltid har en plats i hans filmer: Mödrar och deras barn.

John Turturro och Julianne Moore i "The Room Next Door"

Av de två skådespelarna är det Swinton som får mest utrymme när det gäller känsloregistret. Med diskret smink och döden målad övertygande i ansiktet förmedlar skådespelaren resignationen och acceptansen av döden på ett formidabelt sätt genom små blickar och avslappnat kroppsspråk.

Annons

Det är en trött kropp som längtar efter ro. Kontrasten till Moore, som är betydligt mer rörlig och vital, är därför slående och fungerar som en fin, diskret indikator på de två karaktärernas positioner i livet.

Är The Room Next Door Pedro Almodóvars bästa? Nej, det är fortfarande långt ifrån exempelvis Volver. Men det är en bra och hjärtevärmande film om vänskap och inte minst hur vi förhåller oss till döden.

Detta är en artikel som först publicerades på vår systersajt vielskerserier.dk

Annons