Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Filmklänningarna som skrev om modekartan

17 aug, 2020 
AvNina Nyström
Carrie i Sex and The City och Audrey Hepburn
Klassiska filmer och stora Hollywoodstjärnor har genom tiderna varit tungt bidragande till många populära trender. Här är några av de allra mest ikoniska klänningarna.
Annons
TV: Julia Roberts bästa filmlooks genom årenBrand logo
TV: Julia Roberts bästa filmlooks genom åren

Många av de klassiska storfilmerna har levererat looks som inspirerat och återskapats om och om igen, flera decennier senare. Här är tio kända rollfigurer och klänningarna vi förknippar allra mest med dem.

Hur många av de här klassiska filmerna har du sett?

Rita Hayworth i Gilda, 1946

Rita Hayworth i Gilda

Kan det bli mer filmstjärna än så här? Rollen som Gilda skapade definitivt 40-talets mesta “femme fatale” och var starkt bidragande till Rita Hayworths karriär och kultstatus.

Annons

Grace Kelly i Fönster åt gården, 1954

Grace Kelly

Grace Kelly är en av tidernas största stilikoner. När den tillika ikoniska designern Edith Head var kvinnan bakom hennes stilfulla look i Hitchcock-filmen Fönster åt gården kunde det inte bli annat än succé. Svart topp med vit tyllkjol har sedan dess blivit en glamourös klassiker.

Marilyn Monroe i Flickan ovanpå, 1955

Marylin Monroe med blåsande kjol

När regissören av filmen Flickan ovanpå förslog för Marilyn Monroe att hon ställa sig ovanför tunnebaneutblåset och låta vinden ta tag i kjolen, kunde han nog knappast ana att det skulle resultera i en av popkulturens mest berömda bilder någonsin. Den vita halterneckklänningen såldes på auktion 2011 och klubbades för närmare 50 miljoner kronor!

Annons

Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffanys, 1961

Audrey Hepburn i Breakfast at tiffanys

Även om konceptet ”den lilla svarta” skapades redan på 20-talet av Coco Chanel, är det detta fodral från Givenchy de flesta förknippar med världens mest klassiska outfit. 2006 donerade Givenchy klänningen till auktion, där den såldes för cirka sex miljoner dollar till en anonym köpare. Pengarna skänktes till ett skolprojekt i Indien.

Julie Andrews i Sound of Music, 1965

Julie Andrews i Sound of Music

Julie Andrews Maria bär en rustik och tidlös look som gjort comeback de senaste åren. Ränder och puffiga fSörklädesinspirerade modeller hittar man överallt just nu.

Annons

Carrie Fisher i Star Wars IV, 1977

Carrie Fischer i Star Wars

Även om prinsessan Leias outfit kanske är mer av en kostym än couture, så nailade den flera av 70-talets hetaste trender, som böljande draperingar och polokrage. Det ger den en självklar kultstatus både i filmvärlden och på modescenen.

Olivia Newton John i Grease, 1978

olivia newton john i Grease

Sandy testar många olika stilar i den episka filmen. Men snyggast var ändå den blekgula klänningen med spaghettiband hon bar under den kända jivedansen.

Annons

Julia Roberts i Pretty Woman, 1990

Julia Roberts i Pretty Woman

Nej, det är tveksamt om nittiotalsklassikern skulle ha gått hem så bra idag. Men den bjuder på många vackra klänningar (och en del mindre lyckade modeval). Men det här är väl ändå ett ögonblick som etsat sig fast hos många?

Sarah Jessica Parker i Sex and the City, 2008

Carrie i brudklänning

Vad vore en sådan här lista utan Carrie? Hennes avtryck på modevärlden runt millennieskiftet (och långt senare…) kan inte nog understrykas. Därav har hon också levererat en lång rad stilbildande outfits. Men förutom den ikoniska ballerinakjolen, är det kanske den här skapelsen från Vivienne Westwood många av oss minns tydligast? Trots att Mr Big lämnade henne vid altaret den gången har den sedan dess inspirerat många bröllopsklänningar.

Foto: TT

Inspirerat av: Harpers Bazaar

LÄS MER:

Se också: Zoë Kravitz stilresa genom årenBrand logo
Se också: Zoë Kravitz stilresa genom åren
Annons