Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Finalisterna i Melodifestivalen 2024 – artisterna och låtarna som gått vidare

19 feb, 2024 
AvFelicia Güven
Fotograftt
Melodifestivalen 2024 finalisterna

Just nu är Melodifestivalen 2024 i full fart och varje vecka röstas två artister fram för att få uppträda i den stora finalen i Stockholm.
Femina har samlat ihop finalisterna och låtarna som tagit sig ända till finalen!

Annons
Oväntade kändisar som ställt upp i MelodifestivalenBrand logo
Oväntade kändisar som ställt upp i Melodifestivalen

Melodifestivalen, Sveriges stora fest, är något vi ser framemot varje år. Popcorn, snacks och familj och vänner som är samlade framför tv och lyssnar på grym musik hela kvällen, är spikat varje lördag. Om några veckor är det äntligen dags för finalen som kommer att avgöras i Friends Arena, Stockholm, den nionde mars 2024.

Vilka har gått till final i Melodifestivalen?

Här listar Femina upp listan med finalisterna och de låtar som har gått vidare till Melodifestivalens final 2024 samt en fråga som många söker om artisterna just nu!

Smash Into Pieces

Smash Into Pieces är ett rock band som skapades 2008 i Örebro. Bandets medlemmar består av Chris Adam Hedman, Benjamin Jennebo, Per Bergquist och The Apocalypse DJ. Bandets debut i Melodifestivalen var 2023 då de kom på en tredje plats i finalen med låten ”Six feet under”.

Annons

I år har Smash Into Pieces gått vidare till finalen igen med låten ”Heroes are calling”.

Vem är personen med mask i Smash Into Pieces?

Det är den mest sökta frågan om Smash Into Pieces och det ryktas om att det är bandets före detta trummis Isak Snow som är bakom masken. Många trodde att han lämnade bandet för några år sen men menar nu att han aldrig riktigt gjorde det. Han satte bara på sig en mask.

Bandet Smash Into Pieces i till final i Melodifestivalen 2024.
Bandet Smash Into Pieces till final i Melodifestivalen 2024.Foto: Marko Säävälä/TT

Lisa Ajax

Den 25-åriga Lisa Ajax kommer från Stockholm och inte bara deltog i Idol 2014 utan kom även på första plats. Men det tog inte slut där, hon har även varit med i Melodifestivalen fyra gånger efter det och senast var 2022 med låten ”Tror du att jag bryr mig”.

Annons

I år har Lisa Ajax gått vidare till finalen med låten ”Awful liar”.

Hur gammal var Lisa Ajax när hon var med i Idol?

Det är en av de mest sökta frågorna om Lisa Ajax och hon var med i Idol redan som 16-åring och vann då hela tävlingen.

Har Lisa Ajax barn?

Det är den andra mest sökta frågan om Lisa Ajax och hon har inga barn, men som många redan vet är hon gravid just nu samtidigt som hon deltar i Melodifestivalen.

Lisa Ajax Melodifestival finalist 2024
Artisten Lisa Ajax är en av finalisterna i Melodifestivalen 2024.Foto: Johan Nilsson/TT

Liamoo

Liam ”Liamoo” Cacation Thomassen, 26, är en artist från Göteborg som tidigare har vunnit Idol 2016 med låten ”Playing with fire”. Liamoo har tidigare deltagit i Melodifestivalen både själv och tillsammans med Hanna Ferm.

Annons

I år har Liamoo gått vidare till finalen med låten ”Dragon”.

Har Liamoo en flickvän?

Det är den mest sökta frågan om Liamoo och är nog en fråga många vill veta svaret på. Femina kan meddela att han har en sambo. Liamoo och sambon Caroline, 35, har även en dotter tillsammans och nu gått ut med att de är gravida igen med en till dotter.

Liamoo när han gick vidare till finalen i Melodifestivalen 2024
Liam ”Liamoo” Cacatian Thomassen är en av finalisterna i årets Melodifestival.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Maria Sur

Ett nytt ansikte har dykt upp i Melodifestivalen! 19-åriga Maria Sur från Ukraina gjorde sin första debut i tävlingen 2023 och framträdde då med låten ”Never give up” och kom på nionde plats.

I år har Maria Sur gått vidare till finalen med låten ”When I'm gone”.

Annons

Vilket land kommer Maria Sur ifrån?

Det är en av de mest sökta frågorna om Maria Sur och hon är född och uppvuxen i Ukraina, men bor i dag i Sverige.

Vad gör Maria Sur i dag?

Det är den andra mest sökta frågan om Maria Sur. I dag gör Maria det hon älskar mest – skapa musik och deltar i självklart i Melodifestivalen 2024.

Maria Sur har gått vidare till finalen i Melodifestivalen 2024.
Maria Sur var den fjärde deltagaren som har tagit sig till finalen i Melodifestivalen 2024.Foto: Henrik Montgomery/TT

Jacqline

Den tidigare Idol-deltagaren Jacqline Moss kom på en andra plats i programmet när hon stod i duell med Birkir Blaer som tog hem första pris. Jacqline gör debut i Melodifestivalen 2024 när hon stod på scen i deltävling 3 i Växsjö.

Och Jacqline Moss tog sig hela vägen till finalen med låten ”Effortless”.

Annons

Vad hände med Jacqline Moss?

Det är den mest sökta frågan om Jacqline Moss och det syftas på en händelse i 2021 när Jacqline skulle lansera sin första singel ”Do it better”. På den stora dagen blev hon förgiftad, blev inlagd på sjukhuset och fick beskedet att hon kunde riskera att få permanenta skador på sina stämband. I deltävling 3 fick vi se henne på scenen och visade att inget kan stoppa henne.

Jacqline vid artistpresentationen i Vida Arena i Växsjö, deltävling 3
Jacqline gör debut i Melodifestivalen 2024 och går vidare till final med sin låt ”Effortless”.Foto: Johan Nilsson/TT

Cazzi Opeia

Moa Anna Maria Carlbecker, mer känd under sitt artistnamn Cazzi Opeia, är en svensk DJ, sångare och låtskrivare. 2022 gjorde Cazzi Opeia debut i Melodifestivalen då hon uppträdde med låten ”I Can't Get Enough” och gick vidare till final där hon slutade på nionde plats. Året efter var hon med och skrev Loreens vinnarlåt ”Tattoo” i Eurovision. I år valde hon att ställa sig på scenen igen, vilket tog henne till en finalplats i Friends Arena.

Annons

I år har Cazzi Opeia gått vidare till finalen med låten ”Give my heart a break”.

Vad betyder Cazzi Opeia/Cassiopeia på svenska?

Det är den mest sökta frågan om Cazzi Opeia. Namnet kan även stavas Cassiopeia, vilket är en stjärnbild på norra stjärnhimlen och stjärnorna bildar något som liknar ett ”W”.

Cazzi Opeia med bidraget Give my heart a break i deltävling 3 i Växsjö.
Cazzi Opeia med bidraget ”Give My Heart A Break” under deltävling 3 i Växjö.Foto: Johan Nilsson/TT

Danny Saucedo

38-åriga artisten och låtskrivaren Danny Saucedo har deltagit i både Idol och Melodifestivalen. I år är det Dannys fjärde gång i Melodifestivalen som soloartist och varje gång har han lyckats ta sig till finalen, men aldrig vunnit. Nu håller han tummarna på att det här ska bli hans år.

I år har Danny Saucedo gått vidare till finalen med låten ”Happy that you found me”.

Annons

Vart kommer Danny Saucedo ifrån?

Danny Saucedo är född i Stockholm, men är halv boliviansk och halv polsk. Hans mamma är boliviansk och pappa är polsk.

Har Danny Saucedo barn?

Vi säger grattis till Danny och kärleken Anna Eriksson som har blivit föräldrar för första gången. Paret har varit tillsammans sedan 2019.

Danny Saucedo går vidare till finalen med låten ”Happy that you found me”
Danny Saucedo med bidraget ”Happy That You Found Me” gick direkt vidare till final under deltävling 3 i Melodifestivalen 2024.Foto: Jessica Gow/TT

Dotter

Johanna Maria Jansson, mer känd under artistnamnet Dotter, är en svensk artist och låtskrivare. Dotters debut i Melodifestivalen var 2018 med låten ”Cry” och i årets Mello blir det även hennes fjärde gång i tävlingen.

I år har Dotter gått vidare till finalen med låten ”It's not easy to write a love song”.

Annons

Hur många barn har Dotter?

Johanna ”Dotter” Jansson har en dotter, Lilou som blir två år i oktober, med sambon Dino Medanhodzic. Paret har varit tillsammans i 13 år.

Dotter gick vidare till final i Melodifestivalen 2024
Dotter med bidraget ”It's Not Easy to Write a Love Song” under deltävling 3 i Melodifestivalen 2024.Foto: Jessica Gow/TT

Marcus och Martinius

Dem norska tvillingbörderna har gjort ett stort intryck i Sverige. I år var det deras andra gång i Melodifestivalen, då de har varit med i tävlingen redan förra året med låten ”Air” där de gick till final och hamnade på en andra plats.

I år har Marcus och Martinius gått vidare till finalen med låten ”Unforgettable”.

Hur ser man skillnad på Marcus och Martinius?

Marcus är längre än Martinius och hans ansikte är lite bredare. Det som också skiljer är att Martinius har två födelsemärken i ansiktet, ett ovanför läppen och ett på kinden.

Annons
Marcus och Martinius gick vidare till final i Mello 2024
Marcus & Martinus med bidraget ”Unforgettable” går vidare till final under deltävling 5 av Melodifestivalen 2024.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Medina

Svenska duo-gruppen Medina består av vännerna Sami Rekik och Ali Jammali. Medina gjorde debut i Melodifestivalen 2022 med låten ”In i dimman” och gick till final där de hamnade på en tredje plats. Det var även en comeback för Medina, då de inte hade gjort musik tillsammans på flera år.

I år har Medina gått vidare till finalen igen med låten ”Que sera”.

Vart kommer Medina ifrån?

Medina är uppvuxna i Stockholm respektive Göteborg och Östersund, men duon har rötter i Tunisien.

Median gick vidare till final i Mello 2024
Medina går direkt till final under deltävling 5 av Melodifestivalen 2024 med låten ”Que sera”.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jay Smith

Jay Smith är en svensk artist men som tar inspiration av amerikansk- och countrymusik. Han har tidigare varit med i tävlingsprogrammet Idol där han lyckades ta sig ända till final. I år gör han sin debut i Melodifestivalen 2024 och går även här till finalen.

Annons

I år har Jay Smith gått vidare till finalen med låten ”Back to my roots”.

Har Jay Smith varit med i Idol?

Jay Smith var med i Idol 2010. Han vann hela tävlingen efter han lyckats ta sig ända fram till finalen och stod emot Minnah Karlsson i Globen.

Jay Smith gick vidare till final i Mello 2024
Jay Smith med bidraget ”Back To My Roots” går vidare till final under finalkval av Melodifestivalen 2024.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Annika Wickihalder

23-åriga Annika Wickihalder är en svensk artist som tidigare har varit med i Idol och i år gör hon sin debut i Melodifestivalen 2024. Med sin fantastiska röst lyckades hon få en finalplats.

I år har Annika Wickihalder gått vidare till finalen med låten ”Light”.

Har Annika Wickihalder varit med i Idol?

Som Jay Smith var Annika Wickihalder med i Idol. Däremot deltog hon 2021 och hamnade på en tredje plats.

Annons
Annika Wickihalder gick vidare till final i Mello 2024
Annika Wickihalder med bidraget ”Light” går vidare till final under finalkval av Melodifestivalen 2024.Jonas Ekströmer/TT
Största skandalerna från Eurovision song contest genom årenBrand logo
Största skandalerna från Eurovision song contest genom åren
Annons