Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Fredde Granbergs svåra förlust efter sjukdomen

13 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografCornelia Nordström/EXP/TT
fredde granberg man mörkt hår skägg
Skådespelaren Fredde Granberg var 26 år gammal när han drabbades av testikelcancer, och tvingades gå igenom en tung cellgiftsbehandling.
Efter sjukdomen Freddes dåvarande flickvän gravid mot alla odds – men när hon hade gått två veckor över tiden förlorade de barnet i magen.
– Det var hemskt, en känsla jag aldrig någonsin kommer att glömma, har skådespelaren berättat för Allas.
Annons
Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

Fredde Granberg har underhållit svenskarna i flera årtionden, både som skådespelare, manusförfattare och regissör. Med produktioner som Hem till Midgård, Dr Mugg, Ronny och Ragge och Kommissarie Späck har han fått svenskar i alla åldrar att skratta sedan 90-talet.

Men samtidigt som han varit en självklar humorskådespelare, så har Fredde Granberg gått igenom flera tunga perioder i livet. Bara 26 år gammal, några år efter det stora genombrottet med Ronny och Ragge, drabbades han av aggressiv testikelcancer, och behövde gå igenom cellgiftsbehandling.

– Jag har aldrig mått så dåligt som jag gjorde sommaren 1997 när cytostatikan bröt ned min kropp. Jag var väldigt trött och orkeslös. Sedan blev det ju lite som att födas om på nytt, då jag först tappade allt hår och sedan växte det först ut babyhår, har han berättat i en stor intervju med Allas.

Annons

Fredde Granberg förlorade dottern

Då det var stor risk att bli steril av cancerbehandlingen valde skådespelaren att frysa spermier för att kunna bli pappa i framtiden – men några år efter avslutad behandling blev hans dåvarande flickvän gravid mot alla odds. Fredde blev överraskad med glad och såg fram emot att få bli pappa.

Men den lyckliga graviditeten slutade i tragik. När flickvännen hade gått två veckor över tiden och snart skulle föda, så slutade parets dotter Sara röra sig i magen. Moderkakan hade lossnat, och hon dog av syrebrist i magen.

– Vi fick klä på henne och säga hej då. Det var hemskt, en känsla jag aldrig någonsin kommer att glömma, berättar Fredde Granberg i intervjun med Allas.

Han berättar för tidningen att han tog sig igenom den traumatiska händelsen med stöd från sina nära och kära, och en i grunden positiv livssyn. Efter en tid blev flickvännen gravid igen, och de fick dottern Stella tillsammans innan de gick skilda vägar.

Annons

Skådespelarens tacksamhet

I dag lever Fredde Granberg med hustrun Carola, som han gifte sig med 2011. Efter flera IVF-behandlingar blev Carola gravid, och paret blev lyckliga föräldrar till tvillingarna Molly och Dante. Då barnen föddes redan i vecka 32 behövde de vårdas på sjukhuset i elva dagar innan de fick åka hem.

Att Fredde Granberg har gått igenom så mycket har gjort att han tycker om att skämma bort sina barn – han vet hur lätt livet hade kunnat se annorlunda ut.

– Jag är nog en ganska rolig och snäll pappa som tycker om att leka och busa. Kan nog vara både hönspappa och curlingpappa. Fast samtidigt – vem ska man skämma bort om inte sina barn? Efter vad jag har gått igenom är jag så glad och tacksam över att jag har dem. Då är det väl inte så farligt om man är lite överbeskyddande…

Fredde Granberg med sina tre barn.
Fredde Granberg med barnen Molly, Dante och Stella på vimmel 2022.
Annons