Britney Spears blev känd redan som 12-åring när hon var en av stjärnorna i den berömda tv-programmet Mickey Mouse Club. Sedan dess har hennes liv gått upp och ned och allt hon gör blir rubriker. Hela världen har kunnat följa hennes uppgång och fall, comebacks som följts av ytterligare bakslag.

Britney Spears liv i en tidslinje

Just nu trendar hashtagen #FreeBritney (Ungefärligt översatt till ”befria Britney”) på sociala medier, och bakgrunden till det hela är något komplicerad. Vi har gjort en tidslinje för att reda ut det hela och göra allt lättare att förstå:

1993 – Britney Spears går med i Mickey Mouse Club

Massa barn i en klunga

Britney Spears sitter på golvet längst ned till höger.

Tillsammans med framtida stjärnor som Christina Aguilera, Ryan Gosling och Justin Timberlake gör Britney Spears succé i Mickey Mouse Club. Hon är då endast 12 år gammal.

1998 – Hon slår igenom stort med låten Baby One More Time

Britney Spears debutsingel Baby One More Time blir en dundersuccé och hon börjar turnera världen över. Allt hon gör blir rubriken och det skrivs om allt från hennes utseende till hennes kärleksliv.

2004 – Britney Spears gifter sig i Las Vegas

Den 3 januari 2004 gifter sig sångerskan med barndomsvännen Jason Allen Alexander. Bröllopet är spontant och hålls i Las Vegas. 55 timmar efter vigseln löses äktenskapet upp.

Några månader senare gifter sig sångerskan istället med dansaren Kevin Federline.

2005 – Britney Spears får barn

Britney spears och Kevin federline står tätt ihop och skrattar

Britney Spears och Kevin Federline får två söner ihop.

I september 2005 föds Britney Spears och Kevin Federlines första barn – sonen Sean Preston. Ett år senare kommer deras andra son Jayden James till världen.

2006 – Britney Spears och Kevin Federline skiljer sig

2006 ansöker paret om skilsmässa. Året därefter går den igenom och media rapporterar om både otrohet och knarkskandaler. Britney Spears ska senare i en intervju säga att hon ångrar äktenskapet.

2007 – Britney Spears rakar av sig håret

Britney Spears rakar av sig håret

Här är Britney Spears på väg att raka av sig sitt hår.

En sen kväll besöker Britney Spears en frisörsalong och vill få håret avrakat. Frisören vägrar då hon är rädd för att bli stämd och Britney tar saken i egna händer. Utanför hägrar flera paparazzifotografer och bilder på sångerskan när hon rakar av sig håret sprids över hela världen.

Hon attackerade även en bil med ett paraply några dagar senare. Britney Spears får helt enkelt ett psykiskt sammanbrott och strax därefter läggs hon in på behandlingshem.

Britney Spears med ett paraply slår på en bil

Sångerskan gick loss på en bil med ett paraply.

2008 – Hon förlorar vårdnaden över sina barn

Sångerskan förlorar vårdnaden över både sina barn och över sig själv. Hennes pappa, Jamie Spears, blir förmyndare över dottern som blir omyndigförklarad.

2009 – Britney Spears fortsätter turnera

Bara ett år efter sitt psykiska sammanbrott släpper hon ett nytt album och börjar turnera igen. Åren som följer jobbar sångerskan hårt och släpper en mängd ny musik, uppträder, är en av jurymedlemmarna i The X Factor samt gör många olika tv-jobb.

2009 är även året då hashtaggen #FreeBritney skapas. Det är en fansida till sångerskan som gör kampanjer med hashtaggen då de tror att pappans förmyndarskap skadar henne. Dock ska det dröja innan #FreeBritney får ordentlig fart.

2018 – Podcast, Instagram-paus och behandlingshem

2018 händer det mycket i härvan kring Britney Spears. Hon försvinner från sociala medier i flera månader. Enligt uppgifter ska hon ha blivit inlagd på behandlingshem.

En podcast om sångerskan startas och där diskuterar man henens välmående och vad som egentligen händer. Teorier lyfts fram, olika källor berättar sina versioner av vad som har hänt och inspelade samtal spelas upp. En källa uppger att han jobbat rättsligt med fallet om Britney Spears och att hon blev tvingad att ta in på behandlingshem mot sin vilja.

Frågan om vad som egentligen händer med Britney Spears är den alla vill ha svar på.

2019 – Svar på tal och förmyndarskap

Efter allt som hänt och fansens oro svarar Britney Spears på ryktena.

”Saker som har sagts är utom kontroll. Wow!!! Det är rykten, dödshot mot min familj och mitt team, och bara så många galna saker som sägs”, skrev hon på Instagram.

Hon uppmanade även fansen att inte tro på allt som sägs om henne.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Samma år prövas pappans förmyndarskap igen och många hoppas på att Britney efter 11 år som omyndigförklarad äntligen ska få tillbaka kontrollen över sitt eget liv och sina egna pengar. Pappan förlorar i rätten men Britney Spears är fortfarande omyndigförklarad. Förmyndarskapet flyttas istället över till stjärnans vårdsamordare Jodi Montgomery.

2020 – #FreeBritney tar fart på allvar

I januari 2020 tar pappan över förmyndarskapet än en gång. Fler och fler fans anser att Britney Spears börjar agera konstigt på sociala medier och de börjar hitta tecken på att hon ber om hjälp. I en bild hittar de orden ”call 911” alltså ”ring 911” skrivet i hennes undre ögonfransar. 911 är den amerikanska motsvarigheten till 112.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

De försöker nu lista ut om stjärnan behöver hjälp på riktigt och hittar fler och fler tecken på att Britney Spears är kontrollerad och söker efter frihet.

Fansen är nu riktigt oroliga och tror att Britney Spears endast blir omyndigförklarad för att pappan ska kunna styra över hennes tillgångar på närmre 600 miljoner kronor.

Sångerskans egen mamma har även gillat bilder på Instagram som går under hashtaggen #FreeBritney. Det ser fansen som ännu ett tecken på att saker inte är som de ska.

Britney Spears gick nyligen ut och försvarade både sig och sin pappa och skrev att hennes nya Instagramflöde endast var för att hon äntligen vågade var sig själv.

” Jag förstår att vissa kanske inte gillar mina inlägg eller ens förstår dem, men det här är jag när jag är lycklig… Det är jag när jag är genuin och så äkta jag kan vara!!!!” skrev sångerskan.

Just nu sträcker sig pappans förmyndarskap till augusti och ska snart testas igen. Både Britney Spears och hennes fans kämpar nu för att hon ska bli myndig igen.

Folk som står med skyltar och protesterar

2019 protesterade flera fans mot Britney Spears förmyndarskap. Nu fortsätter de att kämpa för sin idol med hashtaggen #FreeBritney.

Foto: TT, Instagram, Twitter

LÄS MER:

Världskända låtar som skrevs av andra artister

Minns du alla? Här är 00-talets hetaste kärlekspar