Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Grammy Awards på 1 minut – 5 ögonblick du inte får missa

27 jan, 2020 
AvAnna-Lena Pettersson
Grammy Awards 2020
Grammy Awards bjöd på såväl känslomässiga framträdanden som glada vinnare. Och Kobe Bryants sorgliga bortgång satte en sorglig prägel på galan. Här är fem höjdpunkter från 2020 års Grammy Awards.
Annons

Som alltid resulterade årets Grammy Awards i några riktiga höjdpunkter. I år lade basketstjärnan Kobe Bryants plötsliga bortgång ett mörkt skimmer över galan och Demi Lovatos återkomst till scenen fick henne och många andra att fälla några tårar.

Här är fem höjdpunkter från årets gala som du inte får missa.

1. Billie Eilish sopade banan

Grammy Awards 2020 var verkligen Billie Eilish kväll. Hon kom dit som storfavorit och levde upp till alla förväntningar när hon sopade banan med de andra nominerade och tog hem de fyra tyngsta priserna.

I ett av sina tal tackade hon sina fans:

– I huvudsak tycker jag att fansen förtjänar allt. Jag känner det som att det inte har pratats tillräckligt om dem i kväll, och de är den enda anledningen till att någon av oss är här överhuvudtaget. Så tack till alla fans. Ni gör att det är värt det.

2. Demi Lovatos känslosamma återkomst

Sångerskan Demi Lovato har varit borta från scenen sedan juli 2018 då hon hamnade på sjukhus efter en drogöverdos. I december samma år talade hon ut om sina drogproblem och sa att hon kämpade för att hålla sig nykter.

Annons

Nu klev hon upp på Grammygalans scen i en lång vit klänning och sjöng en stark ballad om sina problem och hur hon har mått. Hon fick avbryta det första försöket att sjunga, uppenbart gripen av stundens allvar, men lyckades ladda om. Balladen Anyone skrevs bara några dagar före överdosen och hennes framträdande fick hela publiken att resa sig och ge henne en stående ovation.

Hon skrev själv om upplevelsen på Instagram:

”Vilken otrolig natt. Mitt första framträdande på scen på nästan 2 år. Det var så känslosamt för mig. Tack för all kärlek, stöd och för att ni delade den här stunden med mig. Jag älskar er alla.”

3. Kvällen tillägnades bortgångne Kobe Bryant

Samma dag som Grammy Awards gick av stapeln kom den tragiska nyheten av en av de största basketstjärnorna genom tiderna, Kobe Bryant, omkommit i en helikopterolycka, 41 år gammal. Också hans 13-åriga dotter och sju andra passagerare omkom i olyckan.

Annons

Grammy Awards 2020 hölls i Staple Centre där Kobe Bryant spelade för Los Angeles Lakers i över 20 år och hans tröja som hänger i taket i arenan lystes upp. Bland andra hyllade galans värd Alicia Keys honom från scenen och sångerskan Lizzo tillägnade sin sång Cuz I love you till Kobe Bryant.

https://www.youtube.com/watch?v=qTxXyL3AfYw

4. Michelle Obama tog hem en Grammy

Nu kan Michelle Obama lägga till Grammyvinnare på sitt CV efter att hon tog hem priset för bästa talboksinspelning för inläsningen av självbiografin Becoming.

Hon är dock inte först i familjen eftersom Barack Obama vunnit samma pris två gånger tidigare. Inte heller fick hon vara den första presidenthustrun att ta hem priset eftersom Hillary Clinton också vunnit priset.

5. Alicia Keys uppmuntrade sanningen

Tio dagar före galan petades Recording Academys – som ansvarar för Grammy Awards – chef Deborah Dugan efter en rad konflikter inom akademin. Sedan dess har anklagelserna haglat inom akademin och Dugan själv har blivit anklagad för både trakasserier och mobbning.

Annons

Deborah Dugan själv släppte en 44 sidor lång anmälan mot akademin där hon anklagar dem för korruption, sexuella trakasserier, könsdiskriminering och att röstningen inte gått rätt till.

Mitt i stormen skulle Grammy Awards delas ut och galans värd Alicia Keys uppmanade till fortsatt strävan efter sanningen:

”Vi har mycket att förändra. Vi har mycket kvar att göra. Fortsätt att säga sanningen.”

Foto: TT

Läs mer: 

Annons